Augmenta el robatori de coure a les comarques del nord

La presència abundant al mobiliari urbà i a les infraestructures exposades al públic el fa atractiu per a unes transaccions il·legals

El coure és un dels metalls que més es "mou" al mercat negre / À Punt NTC

Diversos municipis de les comarques del nord han patit importants robatoris de coure en instal·lacions com ara depuradores o poliesportius amb les pèrdues econòmiques consegüents i el malestar generat en la població. 

No és un metall preciós, ni brilla, ni es compta per quirats, però el coure és un dels metalls que més es mou al mercat negre. Segons el gerent de Ferralles Corredor, Santiago Corredor, això es deu al fet que és el metall no fèrric més valuós del mercat i hi ha més demanda que oferta. De fet, ara mateix està en el millor moment de l'últim any i això el fa encara més atractiu per als lladres.

Cada any, la Guàrdia Civil du a terme desenes d'operacions criminals relacionades amb els robatoris de coure. La presència abundant en mobiliari urbà i infraestructures exposades al públic el fa atractiu per a unes transaccions il·legals que generen milers d'euros. Les empreses autoritzades "s'autoprotegeixen" de les vendes il·lícites perquè és molt fàcil de detectar quan el material és furtat, afirma Corredor. 

Al marge de l'impacte econòmic que suposa reposar el metall, les pèrdues són més grans per les avaries a les instal·lacions, com ha sigut el cas de la depuradora de la Vall d'Uixó, aquest cap de setmana; o el robatori de cable de coure a l'estació de Massalfassar, que el 2021 va afectar el trànsit ferroviari durant diversos mesos. Això obliga les instal·lacions a reforçar la seguretat i a tindre-ho cobert per les assegurances. De fet, quasi totes les companyies d'assegurances tenen un apartat per robatori per a aquests tipus d’infraestructures, indica la cap de planta d’Edar de la depuradora de Vinaròs, on també furtaren coure la setmana passada. 

Però els lladres no només tenen les depuradores en el punt de mira. A Sogorb (Alt Palància) s’han acarnissat amb la ciutat esportiva El Sisterre, que la nit d’aquest dilluns a dimarts ha sofrit el robatori del cablejat reposat fa poc després d’un robament anterior. Així ho ha denunciat l’Ajuntament, que també ha informat que sol·licitarà al Ministeri de l’Interior, a través de la Subdelegació de Defensa, més recursos de Seguretat Ciutadana, a causa de la sospita que siguen bandes organitzades que operen en diversos municipis de la província. És el segon robatori que ha patit aquesta localitat en un mes.

El Seprona o la Federació Espanyola de Recuperació vetlen per frenar els robatoris diaris i el tràfic clandestí del coure. 

També et pot interessar

stats