Set migrants morts en el naufragi d'una pastera a pocs metres d'arribar a Lanzarote

La pressió migratòria continua agreujant la crisi humanitària a les Canàries, que enguany ja ha rebut 17.000 persones migrants.

Un grup de supervivents de la pastera que ha naufragat a Lanzarote reben assistència sanitària
Un grup de supervivents de la pastera que ha naufragat a Lanzarote reben assistència sanitària / Javier Fuentes (Efe)

Almenys set persones migrants van perdre la vida la nit de dimarts a la costa d'Órzola, a Lanzarote, quan la pastera en què anaven va bolcar després de xocar amb l'escullera del port per la mala mar. La foscor de la nit i el fet probable que no saberen nadar, segons s'apunta des del Consorci d'Emergències, ha fet que moriren a pocs mestres d'arribar a terra. Aquest dimecres se n'han rescatat els cossos sense vida de tres homes després dels quatre cadàvers que els serveis d'ermergències recuperaren dimarts. Un helicòpter de Salvament Marítim i una patrullera de la Guàrdia Civil continuen buscant supervivents de l'expedició.

28 persones més que els acompanyaven en l'embarcació han aconseguit arribar al moll nadant i amb l'ajuda dels serveis d'emergència. Tots són d'origen magribí i almenys set asseguren que són menors d'edat. La nau va eixir fa tres dies des d'Agadir, al Marroc, segons han explicat als serveis d'emergència.

Salvament Marítim i la Guàrdia Civil van rescatar una altra pastera amb 19 migrants anit mentre buscaven supervivents del naufragi. Els efectius de salvament tracten de localitzar aquest dimecres una altra embarcació en les proximitats de l'illa, els ocupants de la qual han enviat una alerta per telèfon.

Salvament Marítim ja havia rescatat 289 persones més en onze embarcacions al llarg de la jornada de diamarts les illes. Però podrien ser moltes més. Durant la vesprada i la nit s'ha buscat sense èxit una altra pastera que un veler havia albirat a 200 quilòmetres al sud-oest d’El Hierro.

La major pressió migratòria des de 2006

El nou episodi migratori agreuja un dia més la crisi humanitària que gestionen des de principi d'any les illes Canàries. Al llarg de 2020 vora 17.000 persones migrants han aplegat a l'arxipèlag. La pressió, inèdita des de fa catorze anys, ha col·lapsat els recursos assistencials de la comunitat autònoma. Més de 2.000 d'aquestes persones fa setmanes que estan amuntegades en un campament improvisat a Gran Canària dissenyat per a només 400 places. 5.000 més han sigut reallotjades en hotels i apartaments.

Cal remuntar-se al 2006 per a trobar una situació més greu. Llavors, s'estima que 31.678 persones arribaren a les illes. Els registres d'enguany redueixen dia a dia la distància amb eixa xifra rècord. L'augment de les restriccions al Mediterrani ha traslladat la pressió migratòria a la ruta de les Canàries, on l'entrada de migrants s'ha disparat un 1.109% respecte de l'any passat.

També et pot interessar

stats