La serra d’Irta restringeix aquest estiu l’accés amb vehicles de motor

La mesura estarà vigent des d’aquest dilluns i fins al 31 d’agost

La serra d'Irta, al Baix Maestrat
La serra d'Irta, al Baix Maestrat / À Punt NTC

La serra d'Irta (Baix Maestrat) és considerada l'última serra litoral verge del Mediterrani occidental. La condició litoral d’aquest parc natural l’ha convertit en un exemple de biodiversitat terrestre i marina amb espècies endèmiques que es podrien veure en perill a causa de l’afluència de visitants.

Per tal de reduir l’impacte ambiental ocasionat per les vora 250.000 persones que visiten cada any aquest paratge, la majoria en cotxe, la Generalitat i els ajuntaments de Peníscola, Santa Magdalena de Polpís i Alcossebre han consensuat una iniciativa d’ordenació del trànsit per a compatibilitzar les activitats d’oci i bany i la protecció del paratge.

A partir d’aquest dilluns, i fins al 31 d’agost, l’accés amb vehicles de motor a la costa del parc natural estarà restringit, per a la qual cosa s’han habilitat dues barreres de control d’accés situades a la zona nord, a Peníscola, i a la zona sud, a Alcossebre. Enguany s’han arribat a comptabilitzar fins a 1.400 accessos amb cotxe al dia.

Aquestes barreres tan sols permetran l’accés a vehicles de motor a un reduït nombre de visitants que hagen reservat una plaça d’aparcament, els propietaris i residents i altres vehicles autoritzats.

La gran afluència de visitants amb vehicle “causa greus impactes sobre l’ecosistema, genera una gran quantitat de pols que es deposita sobre la vegetació i produeix molèsties als visitants que van caminant o amb bicicleta, la compactació del sòl o la degradació del paisatge”, afirma la Conselleria de Transició Ecològica. A més, també es produeixen efectes sobre la fauna i el seu comportament.

Les persones que vulguen accedir amb vehicle de motor a les cales de la Serra d’Irta podran fer-ho mitjançant la reserva d’una plaça d’aparcament en una de les zones habilitades, el dia anterior a la visita, i telefonant al 964336790 entre les 10:00 i les a 12:00 hores.

Distribució de les zones d’aparcament i el nombre de places en el litoral de la serra d’Irta
Distribució de les zones d’aparcament i el nombre de places en el litoral de la serra d’Irta / GVA

La serra d’Irta celebra aquest any el seu vinté aniversari com a parc natural, una declaració que ha permés potenciar el coneixement sobre la biodiversitat d’aquest espai amb un equip tècnic al servei del cens i seguiment poblacional, alhora que s’ha dinamitzat la reserva marina per a millorar la informació, vigilància i conservació.

 

També et pot interessar

stats