La serra d'Irta celebra vint anys com a parc natural

Situada entre Alcossebre, Santa Magdalena de Polpís i Peníscola, és considerada l'última serra litoral verge del Mediterrani occidental

La serra d'Irta celebra vint anys com a parc natural / À Punt NTC

La consellera de Transició Ecològica, Mireia Mollà, presideix aquest dijous a Alcossebre la celebració del vint aniversari del parc natural de la serra d'Irta, un patrimoni natural que inclou una reserva marina i que és considerada l'última serra litoral verge del Mediterrani occidental.

Aquest parc de mar i muntanya destaca per la seua singularitat. La seua condició litoral el converteix en un exemple de biodiversitat terrestre i marina amb espècies endèmiques, com l'ensopeguera d'Irta, úniques en tot Europa.

La declaració ha permés potenciar durant els últims vint anys el coneixement sobre la biodiversitat d'aquest espai amb un equip tècnic al servei del cens i seguiment poblacional. En aquest temps també s'ha dinamitzat la reserva marina per a incrementar la informació, vigilància i conservació.

La gestió del parc en matèria de residus ha sigut reconeguda amb un premi del Centre d'Educació Ambiental per les seues campanyes de neteja i mesures de residu zero i reciclatge. Així mateix, el departament autonòmic i els ajuntaments han consensuat iniciatives d'ordenació del trànsit per a compatibilitzar l'activitat i la protecció d'un paratge pel qual van passar unes 250.000 persones l'any passat.

L'aniversari inclou la solta de tortugues mediterrànies en la cala Mundina, una espècie que té a Irta un hàbitat prioritari, i que compta amb un programa de cria i reintroducció de la conselleria en col·laboració amb la Fundació Oceanogràfic.

La celebració continuarà amb un calendari d'actes durant tot l'any que no sols inclou diverses activitats al voltant del parc, sinó que també acostarà Irta a través d'una exposició itinerant que comença demà des d'Alcossebre i recorrerà diferents llocs del territori valencià.

També et pot interessar

stats