Sergio Pardo, metge d'urgències de l'Hospital d'Elx: "El mantra de salvar la Setmana Santa ens durà a la situació de Nadal"

El doctor alerta del temor del personal sanitari que la desescalada i la relaxació porten a una nova explosió de contagis.

El metge del servei d'Urgències de l'Hospital d'Elx, Sergio Pardo
El metge del servei d'Urgències de l'Hospital d'Elx, Sergio Pardo / À Punt NTC

"Cansats i amb una calma tensa". Així es troben els professionals del servei d'Urgències de l'Hospital d'Elx (Baix Vinalopó) en aquesta nova fase de contagis a la baixa de la tercera onada del coronavirus, segons ha explicat a Les notícies del matí Sergio Pardo, un dels metges del servei.

La porta d'urgències del centre han notat un "cert alleujament" des de fa deu dies, després de dos mesos "tremendament durs" que segons Pardo "ens van desbordar per complet". Amb les forces al límit, no es fien de l'aplanament de la corba i miren amb temor la possibilitat d'una desescalada.

"Escoltem ara el mantra que cal salvar la Setmana Santa, però això ens durà a una situació similar a la que hem patit després de Nadal", adverteix Pardo, que descriu el nivell de contagis posteriors a Cap d'Any com una explosió. Per això considera necessària una desescalada progressiva, ajustada als indicadors epidemiològics i fent conscient la població de la crisi sanitària.

"Cal tindre en compte d'on venim. Hen hagut de superar cinc baixes en una setmana en el meu equip. Fa un any que estem amb això i hem d'insistir a la població que siga responsable", reclama Pardo. Creu que una part de la societat ha pres consciència a les braves, per contagis i morts al seu entorn.

Consciència ciutadana

"Una cosa són les xifres, però la perspectiva et canvia quan ho veus de prop. El canvi de perspectiva és important, però continuem tenint por que la gent es relaxe, ara que cau la incidència, i que repetisquen les errades que van cometre abans", lamenta el metge d'urgències de l'hospital d'Elx, que voldria que la població donara suport a l'esforç del personal sanitari amb un respecte exemplar de les mesures preventives.

Assegura que la direcció del centre hospitalari "continua vigilant" i no desmuntarà de moment les zones d'hospitalització a la capella, la cafeteria i el gimnàs "pel que puga passar", tot i l'ús residual que se n'ha fet [la cafeteria no ha rebut ingressos i la capella ho ha fet puntualment]. Recorda que, en paral·lel a la campanya de vacunació, ha emergit l'amenaçada de les noves variants –a Elx s'ha detectat la mutació sud-africana i britànica– i que, tot i els avanços, de tractament, no n'hi cap de definitiu contra el virus. Això val també per al Remdesivir que, tot i les crides recurrents per a tindre'l en compte, segons recorda "no té suport científic que n'avale els efectes".

També et pot interessar

stats