La segona superlluna d'agost omplirà el cel aquest dimecres

La lluna plena d'aquesta nit serà la superlluna més pròxima de les quatre que hi haurà durant el 2023

La superlluna es veu un 14% més gran i un 30% més brillant que la lluna plena situada al punt més llunyà de la Terra
La superlluna es veu un 14% més gran i un 30% més brillant que la lluna plena situada al punt més llunyà de la Terra / À Punt Oratge
30 d'agost 2023 - 18:49

Durant la nit del dimecres 30 d'agost al dijous 31 es podrà veure la segona superlluna d'aquest mes d'agost i la tercera d'aquest 2023. Aquesta vegada, amb una particularitat: serà la més gran de totes, perquè serà la que estarà més pròxima a la Terra, a 357.344 km de distància.

Per què en diem superlluna? Parlem de superlluna quan la lluna plena coincideix amb el perigeu, que és el punt més pròxim a la Terra de l'òrbita el·líptica de la Lluna. En aquest cas, a més, rep el nom de blava perquè ha coincidit amb una altra superlluna en el mateix mes i no té res a veure amb el color de l'astre. El nom prové, d'acord amb l'Enciclopèdia Britànica, de l'expressió anglesa del segle XVI "la lluna és blava", fent referència a una cosa impossible o poc probable, com el fet que hi haja dues superllunes en un sol mes.

La lluna se situarà aquesta nit a 357.344 km de la Terra
La lluna se situarà aquesta nit a 357.344 km de la Terra / À Punt Oratge

La diferència entre la superlluna i una lluna plena al perigeu (el punt més allunyat de la Terra dins de l'òrbita de la Lluna) és notable. En general, el satèl·lit es veu un 14% més gran i un 30% més brillant.

Durant l'any 2023 encara quedarà una altra oportunitat per a observar la superlluna. Serà el 29 de setembre quan arribarà la quarta i última superlluna de l'any.

També et pot interessar

stats