Segon intent perquè Tabarca tinga transport públic regular fins a Santa Pola

La Generalitat licita per 2,1 milions d'euros el contracte per a una línia marítima que operarà cada dia després que l'anterior concessió quedara deserta

Imatge d'arxiu de l'illa de Tabarca
Imatge d'arxiu de l'illa de Tabarca / Shutterstock

La Generalitat ha tret a concurs la concessió del transport marítim regular amb l'illa de Tabarca, un servei a benefici del veïnat mai prestat fins ara. El contracte s'ha licitat per 2,1 milions d'euros per a un termini de cinc anys.

L'objectiu del Consell és que Tabarca, l'única illa poblada de la Comunitat Valenciana, amb uns setanta habitants, tinga per primera vegada transport públic amb una línia marítima regular els dotze mesos de l'any entre el port i Santa Pola, el punt més pròxim de la península. De fet, el veïnat acudeix habitualment a aquesta localitat del Baix Vinalopó per a fer les gestions quotidianes.

La Conselleria de Medi Ambient, Infraestructures i Territori de la Generalitat és l'entitat adjudicadora i imposa les condicions per a la concessió. Avaluarà les ofertes que es reben en funció del preu de la tarifa, el tipus d'embarcació i els serveis que oferisquen els interessats. El termini de presentació d'ofertes expira el pròxim 9 de maig per a una concessió que tindrà una pròrroga màxima de cinc anys.

Fonts de la Conselleria consultades per EFE han destacat que "el servei purament turístic ja el donaven operadors privats" i que "amb aquesta concessió es pretén que, encara que no siga interessant en termes econòmics per no ser temporada turística, el transport regular existisca i done servei als residents a Tabarca". "Mai hi ha hagut transport públic regular amb Tabarca. Serà la primera vegada i amb un servei als residents de l'illa", han afegit.

En declaracions a EFE, la presidenta de l'associació de veïns de Tabarca Illa Plana, Carmen Martí, ha destacat que la Generalitat ha tingut en compte la petició de solucionar el transport públic a l'illa després que l'anterior licitació, impulsada pel Botànic, quedara deserta. "Esperem que aquesta vegada sí que se solucione" perquè, al seu parer, "la insularitat no hauria de ser un obstacle per a poder gaudir dels mateixos drets que el veïnat de qualsevol barri o pedania d'Alacant".

Els residents demanen un mínim de tres vaixells diaris en horari fix durant tot l'any, als quals se sumarien altres serveis al llarg del dia en funció del que determine l'empresa.

Situada enfront de Santa Pola —encara que dins del terme municipal d'Alacant— els 0,3 quilòmetres quadrats de superfície converteixen Tabarca en l'illa habitada més xicoteta d'Espanya i l'única amb veïns durant tot l'any a la Comunitat Valenciana. La majoria dels residents són d'edat avançada, perquè els més joves necessitarien una connexió marítima regular i diària amb horaris adequats que proporcione una mobilitat compatible amb la vida laboral en l'altra riba. L'illot es troba en un enclavament privilegiat d'aigües cristal·lines dins de la reserva marina més antiga d'Espanya, declarada el 1986, amb la meitat de les espècies de flora i fauna del Mediterrani (unes 7.000) en 1.400 hectàrees submergides, moltes de prades de posidònia oceànica.

També et pot interessar

stats