El sector citrícola valencià demana una moratòria de tres mesos per a usar pesticides
Volen que se'ls permeta continuar emprant plaguicides que estaran prohibits a partir d'abril per a salvar la campanya 2020-2021.
El sector citrícola valencià ha unit forces per a sol·licitar a la consellera d'Agricultura, Mireia Mollà, que faça de mitjancera amb el Ministeri del ram i sol·licite una moratòria de tres mesos sobre l'ús dels pesticides. L'objectiu és que se'ls permeta usar, durant uns mesos plaguicides que estaran prohibits d'ací a uns mesos i, d'aquesta manera, salvar la campanya 2020-2021.
En una carta tramesa a Mollà, representants de cooperatives i agricultors li sol·liciten que demane al Ministeri d'Agricultura, dirigit per Luis Planas, una autorització excepcional per a usar un plaguicida basat en una substància activa anomenada Metil Clorpirifos, i que la Unió Europea prohibirà a partir del 16 d'abril.
Aquesta restricció impedirà als citricultors tractar les plagues, que són especialment actives a partir de la primavera. A més, el Metil Clorpirifos és l'únic producte que combat eficaçment la plaga del cotonet, originària de Sud-àfrica.
El secretari general de la Unió de Llauradors i Ramaders, Carles Peris, critica la permissivitat que tenen les instàncies europees amb els productors de tercers països, un fet que no veu just: "No és normal que només els productors europeus estiguem treballant per a aconseguir agricultures cada vegada més sostenibles i segures de cara al consumidor i que els països tercers no s'estiguen adaptant a aquestes formes de producció", ha lamentat en Les notícies del matí.
Peris també lamenta que Brussel·les es deixe influir pels grups de pressió de les grans corporacions agroalimentàries, que són les beneficiàries de la prohibició.