Sanitat vacunarà contra l’herpes zòster a partir d’abril les persones nascudes el 1943 i el 1958

La malaltia és més freqüent en dones i augmenta amb l'edat: arriba a 699 casos per cent mil persones en el grup d'edat de majors de 74 anys

Imatge d'arxiu d'una vacuna
Imatge d'arxiu d'una vacuna / Shutterstock

La Conselleria de Sanitat començarà a vacunar contra l’herpes zòster a l'abril les persones que compleixen 65 i 80 anys el 2023, per a incorporar dues noves cohorts cada any fins a completar tots els majors de 65 anys. A l'agost es va administrar aquesta vacuna a la població adulta de risc i, fins a la data, s’han administrat 13.352 dosis a 9.395 pacients, segons les dades facilitades per Sanitat. L’1 d’abril començarà la vacunació per a les persones nascudes el 1943 i el 1958 sense factors de risc.

La Comissió de Salut Pública del consell interterritorial va aprovar la recomanació d’administrar la vacuna a determinats grups de risc: trasplantament de progenitors hematopoètics (TPH), trasplantament d'òrgan sòlid (TOS), tractament amb fàrmacs anti JAK, VIH, hemopaties malignes, tumors sòlids en tractament amb quimioteràpia i persones amb antecedents d'herpes zòster de repetició. La vacunació de les persones incloses en els grups de risc es durà a terme preferentment en els serveis de medicina preventiva dels centres hospitalaris, mentre que la vacunació sense patologia de risc es realitzarà preferentment en els centres de salut. La pauta consisteix en dues dosis de 0,5 ml cadascuna: una dosi inicial, seguida d'una segona dosi dos mesos després.

La Conselleria de Sanitat ha tramitat un concurs de compra de 125.000 dosis anuals per als anys 2023, 2024 i 2025 per un import màxim de 66.137.500 euros. A partir dels casos notificats a través d'anàlisis de vigilància epidemiològica (AVE) s'estima la incidència mitjana d'herpes zòster en el període 2018-2022 en 307,4 casos per 100.000 habitants a la Comunitat Valenciana.

La malaltia és més freqüent en dones que en homes i augmenta amb l'edat: arriba a 699 casos per cent mil persones en el grup d'edat de majors de 74 anys. S'estima que prop d'un 2% dels casos necessiten atenció hospitalària i que la incidència de neuràlgia postherpètica supera el 12% a partir dels 65 anys.

L'herpes zòster és una malaltia provocada pel virus de varicel·la-zòster que cursa amb lesions locals per reactivació del virus latent en els ganglis raquidis. Aquesta reactivació es produeix a conseqüència d'una reducció de la immunitat relacionada amb l'envelliment o amb altres problemes de salut.

A pesar que presenta una baixa mortalitat, les complicacions, sobretot la neuràlgia postherpètica, produeix una important disminució en la qualitat de vida de les persones que la pateixen i ocasionen una càrrega sanitària important per al sistema sanitari i la societat, tant en costos directes com indirectes.

També et pot interessar

stats