Sanitat Universal incentivarà l'ocupació de llocs de difícil cobertura amb més punts en les oposicions

Ana Barceló anticipa a les Corts les línies mestres d'un pla per a revolucionar l'atenció primària amb 1.600 nous llocs de treball a les acaballes d'abril, més recursos, tecnologia i un nou model organitzatiu i assistencial

La consellera Ana Barceló a la comissió de sanitat a les Corts
La consellera Ana Barceló a la comissió de sanitat a les Corts / À Punt NTC

La consellera de Sanitat Universal i Salut Pública activarà una bateria d'incentius per a resoldre la falta de professionals sanitaris en algunes zones i municipis, on hi ha places considerades de difícil cobertura. El decret amb els nous beneficis, que la titular del departament Ana Barceló ha presentat a la comissió de sanitat de les Corts, contempla avantatges de puntuació en els processos de selecció i provisió. Així mateix, retalla els temps de permanència en cada grau per a la progressió en la carrera professional, més facilitats per a aconseguir objectius en la productivitat variable i prioritat d'accés en la participació d'activitats formatives i d'investigació.

El decret també introdueix una nova fórmula "d'aliança estratègica" per a facilitar el transvasament puntual de recursos, amb l'impuls de la col·laboració dels professionals entre departaments o entre centres de salut. Segons Barceló, "seran els recursos els que es desplaçaran on siguen necessaris, tant en atenció primària com hospitalària".

La titular de Sanitat Universal ha anunciat el nou decret en una compareixença per a Corts per a informar del Marc Estratègic d'Atenció Primària i Comunitària 2022/2023, el pla que promet revolucionar l'atenció ambulatòria de la Comunitat Valenciana amb "més personal, més recursos, més tecnologia i un nou model organitzatiu i assistencial". Un "canvi d'enfocament" sobre l'atenció primària, perquè passe de ser "la porta d'entrada al sistema", per a convertir-se "en l'eix transversal del Sistema Nacional de Salut".

1.600 noves places per a l'atenció primària

El pla, que té una durada de dos anys, es fonamenta sobre la creació de 1.600 noves places estructurals per a l'atenció primària a partir del 30 d'abril, les primeres de les sis mil que la Generalitat va anunciar per al conjunt del sistema, a fi de baixar les ràtios en infermeria, medicina general i pediatria per davall de les recomanades. Per a aconseguir-ho s'assegura un pressupost de 325 milions, dels quals 188 milions es dedicaran a la construcció de centres de salut (46 milions), nou equipament tecnològic (53,5) i millores en els sistemes d'informació (8). Superat el primer cicle bianual, l'objectiu és consolidar el 25% del pressupost de Sanitat per a l'atenció primària.

No res té a veure l'atenció primària que coneixem amb la que coneixerem

Barceló ha anticipat una forta aposta per a la informatització per a consolidar la consulta no presencial, però també per a proveir els centres de tecnologia, que els permetrà fer més proves diagnòstiques –ecografies, retinografies, infiltracions– i cirurgies menors.

"Res té a veure l'atenció primària que coneixem amb la que coneixerem; recull aspectes organitzatius i assistencials que canvien la situació: els professionals gestionaran la seua agenda, el temps per a investigació, formació, i podran dedicar el temps que consideren que necessite el pacient, sabent ara que la cronicitat esdevé el 80% de la consulta en primària", ha explicat Barceló.

Col·laboració i finançament

"És un pla molt seriós i molt rigorós que compta amb el finançament necessari per a desenvolupar-se", ha destacat la consellera, que s'ha manifestat "il·lusionada, contenta i molt satisfeta" de la participació dels professionals sanitaris en el seu disseny. Segons ha explicat, el projecte ha sigut molt col·laboratiu i suma 42 esmenes, que "arrepleguen les reivindicacions de les organitzacions sindicals que es manifestaren per la millora de l'atenció primària", així com les aportacions de les aportacions de societats científiques i pacients.

La conselleria té previst presentar el pla a finals de mes, per a "convergir" amb el pressupost que el Ministeri de Sanitat té previst destinar al conjunt de les autonomies, ja que, segons ha recordat, l'objectiu en el rerefons del projecte és que "el sistema ha de ser igual i equitatiu en tot el territori".

L'oposició dubta de la capacitat de Sanitat per a desenvolupar el pla

Des de l'oposició, José Juan Zaplana (PP) ha posat en dubte la capacitat de la Conselleria per a dur a terme el pla, ja que, segons ha indicat, Barceló ha presentat diverses vegades mesures similars, algunes de les quals, com la creació de 307 places anunciada el 2019, no s'han resolt. En la seua rèplica, la consellera li ha explicat que parteix "no d'una visió pessimista, sinó no realista" i ha assegurat que aquestes places es posaran en marxa aquest mes mateix.

Des de Ciutadans, Fernando Llopis ha criticat que "malgrat invertir més diners, hi ha pitjors indicadors". "No es tracta de gastar més, sinó de gestionar millor", ha agregat.

Per la seua part, David García, de Vox ha ironitzat que "caldria telefonar al 112 per la quantitat de fum que ha venut la consellera". "En set anys han sigut incapaços de posar un llit i ara presenten un totum revolutum per a arreglar la sanitat a un any de les eleccions", ha dit.

També et pot interessar

stats