Sanitat retira 16 fàrmacs de consum oral amb ranitidina, un principi que s'empra per a l'úlcera gàstrica i el reflux

Un estudi amb animals ha detectat la presència d'un element, l'NDMA, que podria ser cancerigen.

Imatge d'arxiu de medicaments
Imatge d'arxiu de medicaments / Pexels (Pixabay)

L'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS) ha ordenat la retirada preventiva del mercat de 16 medicaments que contenen ranitidina, un  principi actiu que s'empra per a tractar afeccions digestives com l'úlcera gàstrica o el reflux gastroesofàgic, ja que s'hi ha detectat un element que podria causar càncer.

Es tracta de la N-Nitrosodimetilamina (NDMA) que s'ha classificat com un probable carcinogen en humans sobre la base d'estudis en animals. Aquest element, que també està present en alguns aliments i fonts d'aigua, es creu que no causa cap mal quan s'ingereix en quantitats molt menudes.

L'orde de l'AEMPS afecta tot els lots de ranitidina en comprimits disponibles per la ingesta oral i que es comercialitzen amb el nom ranitidina més el del laboratori, a més d'uns altres com Alquen, Ardoral, Zantac i Terposen.

Els medicaments amb ranitidina intravenosa es mantindran en el mercat, ja que són essencials en algunes indicacions terapèutiques.

Segons l'organisme del Ministeri de Sanitat, amb les dades disponibles no hi ha evidència que la presència de l'NDMA haja pogut produir cap mal als pacients que han consumit el medicament. Recomana no introduir cap tractament vigent sense consultar el metge i recorda l'existència de medicaments amb altres principis actius que tenen les mateixes indicacions terapèutiques, com l'omeprazole, el pantoprazole, el lansoprazole o la famotidina.

També et pot interessar

stats