Sanitat reprén amb les comunitats el pla que normalitzarà la covid

En la nova estratègia de control de la pandèmia només se seguiran els casos greus i els entorns vulnerables

Un xiquet rep la vacuna contra la covid a València
Un xiquet rep la vacuna contra la covid a València / Paco Poyato ( Europa Press)

La Comissió de Salut Pública reprendrà aquesta vesprada el debat sobre la nova estratègia que normalitzarà la covid en eliminar l'aïllament dels asimptomàtics i les proves amb caràcter general per a entrar en una nova fase que es focalitzarà en els casos greus i els entorns vulnerables.

Els directors generals de Salut Pública del Ministeri de Sanitat i de les comunitats fa setmanes que treballen en aquest document sobre el qual ja existeix un gran consens, segons traslladen fonts d'aquest òrgan.

La nova estratègia de control de la covid obrirà un nou escenari de gestió de la pandèmia en la qual només se seguiran els casos greus i els entorns vulnerables, la realització de proves de detecció es deixarà a criteri dels professionals i les persones asimptomàtiques no hauran de fer aïllament.

Encara que en residències de majors i els pacients hospitalitzats sí que hauran d'estar aïllats almenys durant cinc dies, els primers si el cinqué deixen de presentar símptomes i els segons amb una prova negativa.

Fi de les quarantenes

En aquesta nova fase podrien acabar-se, a més, les quarantenes de la població general —que actualment són de set dies— i les consegüents baixes laborals.

Així ho va avançar divendres passat el conseller extremeny de Salut i Serveis Socials, José María Vergeles: "Desapareixen les quarantenes en la població general", a la qual no se li donarà la baixa laboral, llevat que, com ocorre en altres infeccions respiratòries, "tinguen uns símptomes de malaltia", com a febre, malestar general o dificultat per a respirar que "li impedeixen estar uns dies treballant".

En aquests casos "se li donarà la baixa per aqueix motiu, però ja no per covid", que es reservarà per a "aquells professionals que treballen en entorns vulnerables".

Els membres de la comissió, a més, hauran de revelar quan iniciarà aquesta nova etapa de la pandèmia en un moment en el qual la incidència va lentament repuntant —divendres passat va remuntar 13 punts, fins als 445—, però en el qual la pressió hospitalària segueix a la baixa, amb una disminució dels ingressos en UCI fins al 6,5% i en planta fins al 3,6%. Dades que continuen impedint, per contra, un consens de les comunitats respecte a l'ús de la màscara en interiors.

El conseller de Madrid, Enrique García Escudero, va insistir aquest dilluns que el Ministeri de Sanitat ha de portar a la reunió d'aquesta vesprada el debat sobre "quan, com i on ha de retirar-se".

"Donada la situació epidemiològica i assistencial actual, és el moment de començar a prendre aquesta decisió", va subratllar el conseller, qui aposta per retirar la seua obligatorietat "de manera gradual", però mantindre-les en entorns com residències, hospitals i transport públic.

Mentrestant, el president de la Junta, Juanma Moreno, va reiterar que Andalusia no està "ara mateix" a favor de llevar les màscares als interiors perquè "no es donen les circumstàncies per a poder fer-ho", una decisió que s'ha d'adoptar en funció de "criteris tècnics, científics i no polítics".

També et pot interessar

stats