Sanitat rectifica i retorna l’assistent que el porta a l’institut un jove amb mobilitat reduïda

La família de Miguel ha hagut de denunciar la situació perquè la conselleria els mantinga l’ajuda fins que acabe l’educació obligatòria

Miguel Camacho seguirà tenint l'ajuda d'un assistent per a poder acabar l'educiació obligatòria / À Punt NTC

La família de Miguel Camacho celebra amb alegria que el jove, amb mobilitat reduïda, podrà seguir anant a l’institut amb el professional sanitari que l’ha acompanyat els últims anys. La Conselleria de Sanitat Universal li havia retirat l'ajuda en complir 15 anys, però ha decidit prorrogar-la fins que Miguel acabe l'escolarització obligatòria.

Aquest jove d'Albal (Horta Sud) que estudia quart d’ESO pateix una malaltia neuromuscular que li ha llevat la mobilitat, la capacitat de respirar sense ajuda i la de comunicar-se verbalment, però no les ganes d’estudiar. De fet, té molt clar que li agradaria ser programador, tal com ha contat a À Punt. 

Des de menut Miguel ha anat a classe acompanyat d’un assistent que l’ajudava, però fa unes setmanes va complir 15 anys, el límit que marca la llei, i va perdre aquesta ajuda vital. Ara, la denúncia dels seus pares ha fet que Sanitat rectifique i li permeta mantindre l’assistent fins que acabe l’escolarització obligatòria, és a dir, fins que acabe l’ESO i reba el graduat. 

Sa mare i cuidadora, Gádor Cantó, explica que gràcies als seus esforços la persona que ha acompanyat a Miguel durant aquests anys es reincorporarà de seguida a la tasca perquè puga seguir estudiant. Durant aquestes setmanes ha sigut ella la que l’ha acompanyat a l’institut, però l’adolescent està desitjant que torne el seu assistent perquè és més proper per edat als seus companys i perquè sap de tecnologia i això ajuda si no sap fer alguna cosa, afirma Miguel.

A partir dels 15 anys és la Conselleria d’Igualtat i no la de Sanitat l’encarregada de proporcionar un assistent a Miguel, però demanar aquest recurs té una contrapartida que no poden acceptar: la mare de Miguel deixaria de cobrar l’ajuda que ara rep com a cuidadora no professional. Segons el pare del jove, això fa que la seua dona perda tots els seus drets perquè encara que compten amb un cuidador o cuidadora professional que ajude Miguel a anar a l’institut, Gádor no podrà reincorporar-se al mercat laboral, com no ha pogut-ho fer en els últims 15 anys. 

La pròrroga de l’ajuda atorgada per Sanitat els dona uns mesos de respir, però encara han de trobar una solució definitiva. 

També et pot interessar

stats