Directes
Ara en la televisió
LA CUINA DE MORERA
Ara en la ràdio
FÓRMULA TERRITORI (reemissió)

La sanitat pública valenciana rebrà 78 milions per a equips d'alta tecnologia

La ministra Darias, anuncia la fi "prompte" de la mascareta en exteriors" i el cap del Consell confirma l'aposta per unes falles amb restriccions ajustades a la millora epidemiològica

El cap del Consell i la ministra de Sanitat, Carolina Darias, durant la visita al put de vacunació de la Ciutats de les Arts i les Ciències de València / À Punt NTC
03 de febrer 2022 - 14:52

El govern espanyol transferirà 81 milions d'euros a la sanitat valenciana per a comprar i renovar 78 equips d'alta tecnologia. La inversió forma part del Pla Invert, dotat amb 800 milions de fons Next Generation de la Unió Europea, que el Ministeri de Sanitat dedicarà a adquirir i millorar 847 equips d'alta tecnologia a les comunitats autònomes.

La titular del departament, la ministra Carolina Darias, ha fet l'anunci des del punt de vacunació massiva de la Ciutat de les Arts i les Ciències, a València, on també ha visitat l'Hospital Clínic i La Fe en companyia del president de la Generalitat, Ximo Puig, i la consellera de Sanitat Universal, Ana Barceló. En aquest últim centre hospitalari també ha supervisat el solar en què pròximament s'instal·larà un equip de prototeràpia donat per la Fundació d'Amancio Ortega. Una ferramenta d'avantguarda tecnològica que ofereix una alternativa a la radioteràpia per al tractament del càncer i que, segons Darias "implicarà un salt de qualitat espectacular".

Entre les compres amb fons Next Generation ha destacat la renovació de l'accelerador lineal de la Fe per un altre amb menor càrrega de radiació i major precisió diagnòstica. Aquesta maquinària permet intervindre en estadis primerencs de malaties oncològiques, neurodegeneratives i rares.

La valenciana, primera comunitat a adherir-se a l'historial clínic europeu

Darias també ha confirmat que la Comunitat Valenciana ha sigut la primera comunitat que s'adhereix a l'European Patient Summary, el projecte europeu que permetrà consultar un resum de la història clínica dels ciutadans en qualsevol país de la unió. Una possibilitat que, segons ha recordat, permtrà continuïtat assistencial més enllà del país de residència i facilitarà l'assistència no programada, les urgències mèdiques, en tot Europa.

El document ja funciona de manera experimental a Portugal i està previst que s'active a partir de juny a Malta, la República Txeca, Luxemburg i França, "de tal manera que quan un pacient [espanyol] es desplace cap a un país d'aquests o al revés es podrà accedir a la seua història clínica". Puig ha subratllat la "seguretat" que aquesta funcionalitat aportarà al turisme.

Hipra, "la vacuna que estàvem esperant"

La ministra de Sanitat ha destacat l'avanç que representa l'autorització dels assajos clínics d'Hipra, la vacuna espanyola anticovid, en què participen 3.000 persones voluntàries, vora 500 de les quals a l'Hospital Clínic. Darias s'ha mostrat molt optimista amb el preparat espanyol, vistos els resultats preliminars: "Creiem que serà 'la vacuna'. La vacuna europea que estàvem esperant", ha subratllat. També ha advertit que s'està treballant amb la UE per a agilitzar el reconeixement als voluntaris de la injecció d'Hipra com a dosi de reforçament en el certificat covid.

Tant la ministra com el cap del Consell, Ximo Puig s'han felicitat pels avanços en la vacunació [90,8% de persones majors de 12 anys amb la pauta completa, i 90% dels majors de 60 amb dosi de reforç]. "Hem vacunat un país en un temps rècord", ha arribat a dir Darias.

La fi de la mascareta en exteriors serà "prompte"

No ha sigut molt precisa en els temps, Darias, sobre la continuïtat de la mascareta en exteriors, una mesura que acaba de prorrogar el Congrés, però sobre la qual moltes comunitats autònomes discrepen. Però no la valenciana, ja que Puig ha insistit aquest dijous a defendre la seua contribució a la millora epidemiològica i el seu impacte simbòlic per a recordar que continuem en pandèmia i que la gent se la pose als espais interiors, on més demostrada ha quedat la seua utilitat.

"Quan llevarem la mascareta en exteriors? Prompte", ha afirmat Darias a preguntes dels periodistes. "L'evolució és bona. Es donen condicions per a rebaixar mesures? Sí. Per tant, serà prompte", ha insistit en ser repreguntada per un altre informador.

"La mascareta ha complit el paper que havia de complir i Espanya és un dels països de la Unió Europa en què [la sisena onada] ha baixat més ràpidament", ha destacat la ministra, que ha subratllat "l'efecte barrera" en la propagació dels aerosols.

"Que no siga una obligació no significa que no siga recomanable en àmbits en què la distància de seguretat siga difícil de mantindre", ha advertit per la seua banda Ximo Puig, anticipant l'escenari en què s'alce la mesura.

Falles sí, però amb restriccions

La millora de l'evolució epidemiològica la revisa amb lupa la Generalitat amb la vista posada en la imminència de les Falles. El cap del Consell, Ximo Puig, ha confirmat la celebració de les festes, encara que siga amb condicionants per la contribució "important" de les Falles a la "recuperació emocional" de la societat.

"No estem en la superació definitiva de la pandèmia, però estem en condicions de celebrar unes falles amb els condicionants que la pandèmia exigisca", ha afirmat el president.