L'Ajuntament de València ordena el tancament del Balneari La Alameda per legionel·la

El centre continua obert i, segons un dels responsables, "ningú s'ha posat en contacte" amb l'empresa, que ha denunciat el consistori davant de la Fiscalia General de l'Estat

Balneari Alameda, a València
Balneari La Alameda, a València / Europa Press

L'Ajuntament de València ha ordenat el tancament cautelar del Balneari La Alameda després de detectar legionel·la a les instal·lacions. Segons el consistori, el centre ha incomplit de forma "quasi total" els requeriments d'esmena fets per la inspecció. Així és que la clausura es mantindrà "fins a la desaparició de la situació de risc actual".

Javier Vázquez-Illa, apoderat de la societat que explota el balneari, ha confirmat a À Punt que el centre continua obert i que "ningú s'hi ha posat en contacte, ni han rebut cap notificació". Vázquez-Illa ha assegurat que han denunciat l'Ajuntament de València davant de la Fiscalia de l'Estat perquè entenen que "hi ha un delicte" en "filtrar un expedient intern de l'empresa". "Ací hi ha un conflicte entre l'Ajuntament i l'empresa que explota el centre", ha afirmat el representant del balneari, que ha insistit que les analítiques encarregades per l'empresa "sempre ixen perfectes".

El balneari no és "exemple de bona gestió", segons Ribó

L'alcalde de València, Joan Ribó, ha defensat el tancament cautelar del balneari per una qüestió de "seguretat sanitària", ha indicat que anteriorment s'han produït "altres problemes" en aquest centre i ha rebutjat que la decisió siga una "persecució política".

Per a Ribó, quan apareix "una cosa d'aquest tipus" s'han de fer "prendre mesures dràstiques" per a "garantir la seguretat sanitària de totes les persones". "Per tant, no hi ha cap element de política en el cas, hi ha un element sanitari i un element de seguretat", ha subratllat.

Quan li han preguntat per si les instal·lacions podran reobrir al públic quan se solucione la situació, ha afirmat que "evidentment" sí, però "primer s'ha de resoldre". "S'ha de garantir que està resolt i després parlarem", ha dit.

Inspecció requereix "esmenar les deficiències"

Els fets es remunten a finals de 2015 i principis de 2016, quan la Direcció General de Salut Pública va comunicar dos casos de pneumònia per legionel·la en dos clients del balneari i les anàlisis van confirmar la presència del bacteri. 

El 10 de juliol del 2019 es va dur a terme una inspecció i van instar la direcció de les instal·lacions a "esmenar les deficiències". No obstant això, el febrer del 2022 es constata durant una altra inspecció que durant l'any 2021 "no s'han realitzat controls analítiques de les aigües", "no s’han registrat labors de prevenció de legionel·la" i "s'han deixat d'emprar desinfectants químics, que sí que s’havien utilitzat fins al tancament per la pandèmia de covid-19".

Un mes després, el març del 2021, noves anàlisis confirmen la presència de microorganismes i es reiteren les sol·licituds de tancament cautelar i temporal de les instal·lacions i d'actuar per a '"esmenar les deficiències observades" i garantir "la seguretat i la protecció de la salut dels usuaris".

El maig, una nova inspecció insta els titulars a complir amb les mesures correctores, que "no s'estaven duent a terme", i s'observa que "únicament s'ha realitzat una actuació sobre el filtre de l'aljub".

Incompliment “quasi total”

En l'última visita, el 21 d'octubre, la inspecció va concloure que s'havien incomplit de forma "quasi total" els requeriments d'esmena fets i que "no es pot assegurar la no proliferació de microorganismes".

Per tot això, s'ordena "com a mesura sanitària especial" el tancament cautelar de l'establiment "fins que l'autoritat sanitària comunique als interessats la desaparició de la situació de risc actual per legionel·la".

També s'ordena a la Policia Local l'aplicació i vigilància en el compliment d'aquesta orde. La propietat té un termini de deu dies hàbils, des de la recepció de la resolució, per a presentar al·legacions.

També et pot interessar

stats