Sanitat es marca dilluns com a data límit per a presentar el protocol valencià davant de les punxades

Inclourà pautes d'atenció a les víctimes i també directrius per a formar el personal sanitari sobre com actuar en aquests casos

Manifestació contra la submissió química (arxiu)
Manifestació contra la submissió química (arxiu) / Isabel Infantes (Europa Press)

La Conselleria de Sanitat Universal ha posat ja data per a presentar el nou protocol per a atendre víctimes de possibles casos de submissió química per punxades. Serà a tot estirar dilluns, segons ha confirmat la consellera de Participació i Transparència, Rosa Pérez Garijo, que ha comparegut aquest divendres com a portaveu en la tradicional roda de premsa que segueix a la reunió del ple del Consell per a donar compte dels acords. 

El document, que ultima Sanitat després del degoteig de denúncies per aquestes pràctiques que ha encés l'alarma social en desenes de ciutats espanyoles, estarà enllestit dilluns a tot tardar, o probablement abans, han precisat a Efe fonts del departament encapçalat per Miguel Mínguez. I tindrà un doble vessant. D'una banda, inclourà pautes d'atenció a les pacients i, de l'altra, qüestions per a potenciar la formació del personal sanitari davant del que Pérez Garijo considera una "nova forma de violència sexual, principalment contra les dones". 

La consellera ha recalcat que li sembla "terrible" haver d'abordar "un altre tipus de violència sexual contra la dona", però ha demanat "no crear alarma social". Així, ha destacat la importància que les joves "no deixen d'acudir per aquest perill" a espais d'oci, com ara festivals i concerts, i més després d'aquests dos anys de pandèmia.

Des de la Conselleria de Sanitat expliquen que el nou protocol és una actualització del vigent Protocol d'atenció integral, sanitària i judicial a víctimes d'agressions sexuals de la Comunitat Valenciana, aprovat el 2019, per a incloure-hi un apartat específic de l'atenció a les víctimes de submissió química mitjançant punxades. 

La guia actual ja incorpora un annex per a establir com ha de ser el procés de recollida de mostres en el centre sanitari davant de la sospita de drogues facilitadores de l'assalt sexual. Aquest punt estableix així mateix que la cadena de custòdia "es garantirà en tot moment i estarà documentada". La cessió de dades de caràcter sanitari està autoritzada, fins i tot sense consentiment de l'interessat, quan siga necessària per a l'acompliment de la funció judicial. Així mateix, el protocol assenyala que és "perfectament admissible" la cessió de dades sanitàries directament als agents de les forces i cossos de seguretat de l'Estat que intervinguen en les primeres diligències com a policia judicial.

També et pot interessar

stats