Sanitat estima 91 morts atribuïbles a la calor durant el juliol a la Comunitat Valenciana

Els majors pics de mortalitat han sigut entre el 16 i el 21 de juliol, coincidint amb la segona onada de calor

Onada de calor a la Comunitat Valenciana
Onada de calor a la Comunitat Valenciana / Ana Escobar (Efe)

L'Institut de Salut Carlos III estima que de l'1 al 29 de juliol s'han produït 909 morts més de les esperades a la Comunitat Valenciana, de les quals 91 són atribuïbles a les altes temperatures.

En el conjunt d'Espanya són 9.687 morts més de les esperades per a aquest període, de les quals 2.124 són atribuïbles a les altes temperatures, amb un pic a mitjan mes que va coincidir amb la segona onada de calor de l'estiu.

Són els últims càlculs del Sistema de Monitoratge de la Mortalitat Diària (MoMo), que des del passat 1 de juny ha detectat 13.908 defuncions més de les esperades, 3.305 de les quals per excés de calor. Per grups d'edat, la major xifra es presenta en els majors de 75 anys, sobretot a partir de 85 anys.

En cap cas són xifres de morts reals, sinó que és una estimació que el MoMo fa a partir d'un model matemàtic que utilitza tres fonts de dades: la dels registres civils, que no especifiquen la causa codificada de defunció; les temperatures segons l'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) a nivell provincial en el mateix període de temps, i la població per grup d'edat, sexe i província, extrets de l'INE. A partir d'ací fa una estimació estadística d'excessos de mortalitat per a un dia determinat comparant sèries històriques, però no dona xifres reals de defuncions, una estimació que, a més, no es pot considerar consolidada fins que haja passat almenys un mes des de la publicació.

És l'estimació més alta que ha fet des que es va posar en marxa aquest sistema amb excepció de l'històric estiu del 2003: aquell any va estimar un excés de 12.804 morts en tot l'estiu —1.719 al juny, 2.011 al juliol, 8.727 a l'agost i 347 els primers quinze dies de setembre.

Segons el MoMo, els majors pics de sobremortalitat aquest mes de juliol s'han produït entre el dia 16, per al qual ha estimat 150 morts, fins al 21 de juliol (147).  

També et pot interessar

stats