Sanitat detecta menor incidència del virus entre els majors de 65 anys de les residències

Simón atribueix el descens de positius als geriàtrics a l’eficàcia de les vacunes i al manteniment de les mesures de contenció.

Un sanitari administra la vacuna de Pfizer a una usuària d’una residència de la Patacona, a València
Un sanitari administra la vacuna de Pfizer a una usuària d’una residència de la Patacona, a València / Biel Aliño (Efe)

La proporció de contagis per cada 100.000 habitants entre les persones majors de 65 anys que viuen a les residències ja és menor que la del col·lectiu d’aquesta edat que resideix fora d’aquests centres, una circumstància “que no passava des de l’inici de la pandèmia”. Per a Fernando Simón, director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries (Ccaes), la vacunació dels residents dels geriàtrics i el manteniment de les mesures de contenció del virus en aquests espais són les claus perquè s’haja reduït la incidència acumulada a les residències.

Segons ha explicat el director del Ccaes en la roda de premsa que ha oferit, "la velocitat amb la qual ha descendit la incidència des de la segona setmana de l'inici de la vacunació és molt més ràpida en residents que en altres grups i més que aquelles persones de 65 anys que no viuen en residències. Això dona suport a la tesi, indirectament, que les vacunes estan tenint efecte”.

De fet, el passat 4 de febrer, el director del Ccaes ja advertia que s’havia reduït a la meitat la xifra de brots detectats a les residències, els primers centres pels quals va iniciar-se la vacunació.

A pesar de l’evident descens dels positius entre els usuaris de les residències, Simón ha apuntat que la incidència del virus ha disminuït en totes les franges d’edat durant les últimes setmanes, també entre els joves d’entre 20 i 29 anys i les persones majors de 65 anys, dos dels grups que reunien bona part dels contagis durant aquesta tercera onada de la pandèmia.

Donada la reducció dels positius entre els residents, Fernando Simón ha indicat que aquest resultat “reforça la tesi de l’important impacte de la vacunació” i que les "poquetes informacions" amb les quals compten les autoritats sanitàries "indiquen que seria una vacuna molt efectiva".

No es contempla la vacunació als estadis

D’altra banda, i també en relació a la campanya de vacunació massiva contra el coronavirus, el responsable del Ccaes ha descartat que les dosis vagen a administrar-se en grans espais públics, com ara els estadis. Ha defensat que el sistema sanitari espanyol és “potent” i que aquesta opció, dels grans espais públics, no es contempla, per ara, en l’estratègia de vacunació. “Aquesta opció no és aplicable a Espanya”, ha puntualitzat.

Ara bé, el que no ha descartat Fernando Simón és que es puga recórrer a grans espais públics “si apleguen milions i milions de dosis a Espanya” més avant.

També et pot interessar

stats