Sanitat conclou que les mascaretes retirades per contindre grafé "no presenten risc per a la salut"

L'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris descarta la presència de la substància i manté que "no s'alliberen partícules durant l'ús d'aquestes mascaretes"

Una de les mascaretes de grafé comercialitzades a Espanya
Una de les mascaretes de grafé comercialitzades a Espanya

L'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (Aemps), dependent del Ministeri de Sanitat, considera que les màscares retirades a l'abril per suposadament contindre grafé "compleixen els requisits reglamentaris i no presenten un risc per a la salut". En concret, una investigació ha conclòs "que es descarta la presència de grafé a les mascaretes i que no s'alliberen partícules durant l'ús".

L'Aemps va informar el 15 d'abril que, com a mesura de precaució, havia sol·licitat el cessament voluntari de la comercialització a l'empresa importadora i distribuïdora de les mascaretes quirúrgiques tipus IIR del fabricant Shandong Shenquan New Materials Co. Ltd, de la Xina a Espanya, a causa dels possibles riscos per la presència de grafé o biomassa de grafé.

A més, es recomanava deixar d'utilitzar les mascaretes quirúrgiques que contingueren grafé en la composició. Així mateix, es comunicava que la Aemps havia iniciat una investigació.

Com a part d'aquesta investigació, s'han dut a terme assajos fets per l'Institut Nacional de Seguretat i Salut en el Treball (Insst), en col·laboració amb el Departament de Química Inorgànica i l'Institut de Ciència de Materials de la Universitat de Sevilla-CSIC.

"De conformitat amb els resultats d'aquests assajos, s'ha conclòs que les diverses capes de la mascareta quirúrgica estan compostes de fibres més o menys regulars amb protuberàncies i defectes superficials, producte del procés d'extrusió, però sense mostrar canvis de composició; les fibres de polipropilé de les mascaretes presenten partícules embotides de naturalesa carbonosa; no es detecta la presència de nanopartícules de material carbonós disperses a la matriu polimèrica; es descarta la presència de grafé, d'acord amb la definició de la UNEIX-CEN ISO/TS 80004- 13:2020, a les partícules embotides a les fibres que constitueixen el teixit no teixit de les mascaretes; i no s'alliberen partícules durant l'assaig de simulació d'ús de les mascaretes", justifica l'Aemps.

Tenint en compte tota la documentació avaluada i els resultats i conclusions dels assajos fets a les màscares quirúrgiques, l'organisme considera que les citades mascaretes, en les condicions normals d'ús, "compleixen els requisits reglamentaris i no presenten risc per a la salut".

També et pot interessar

stats