Sanitat començarà l'1 d'octubre a vacunar els xiquets contra el papil·loma

S'administraran dues dosis amb 6-12 mesos de separació a una població de més de 28.000 xiquets

Una xiqueta es vacuna contra el virus del papil·loma humà
Una xiqueta es vacuna contra el virus del papil·loma humà / À Punt NTC

El conseller de Sanitat Universal i Salut Pública, Miguel Mínguez, ha anunciat aquest dijous que la Comunitat Valenciana començarà a administrar la vacuna contra el papil·loma humà (VPH) també als xiquets a partir de l'1 d'octubre. Fins ara, s'incloïa en el calendari vacunal només per a les xiquetes de 12 anys.

“La Comunitat Valenciana es converteix així en una de les primeres autonomies a incloure la vacunació contra el virus del papil·loma humà (VPH) en els xics. És una mesura que busca garantir i estendre la protecció enfront de la infecció del VPH tant en xiquets com en xiquetes”, en paraules del conseller de Sanitat Universal i Salut Pública, Miguel Mínguez.

L'extensió de la vacunació també als xics, afig el conseller, “es basa en evidències i recomanacions de societats científiques i organismes internacionals que advoquen per aquesta mesura per a contribuir a reduir la infecció pel virus del papil·loma humà i, d'aquesta manera, disminuir la incidència de tumors relacionats, especialment el càncer de coll d'úter en les dones, però també altres tumors menys prevalents en els homes”. A més, la infecció pel VPH pot causar berrugues genitals, amb la qual cosa la vacunació enfront d'aquesta malaltia també ajudarà al seu control.

D'acord amb aquestes evidències científiques, la vacuna contra el VPH s'incorporarà en la Comunitat Valenciana en el calendari vacunal dels xics a l'edat dels 12 anys. Per tant, els primers a rebre-la, a partir del mes que ve, seran els xiquets nascuts el 2010: en primer terme, els que van nàixer al gener de 2010, després febrer de 2010, març de 2010 i així successivament. S'administraran dues dosis amb 6-12 mesos de separació.

S'anirà immunitzant a mesura que els xiquets acudisquen als centres de salut, i, a més, la Conselleria de Sanitat dissenyarà campanyes de captació activa de la població susceptible de vacunar-se. La vacuna que s'administrarà és la que incorpora nou serotips, que ofereix protecció per als tumors més freqüents relacionats amb aquest virus a més de les berrugues genitals.

La infecció pel VPH es pot complicar en un 20% de casos

La vacuna és la forma més eficaç de previndre la infecció contra el virus del papil·loma humà, un virus amb el qual la majoria de persones sexualment tindrà contacte al llarg de la seua vida.

La principal via de transmissió del virus del papil·loma és sexual. El sexe oral i el contacte pell amb pell de la zona genital també són vies de contagi. Una vegada que es contrau, el virus pot romandre latent durant molts anys sense causar cap símptoma. En la majoria dels casos, el sistema immunitari l'elimina, però hi ha un percentatge de població que serà portadora del virus sense saber-ho i, si no adopta les mesures adequades, el propagarà. S'estima que la infecció és autolimitada en la majoria de les ocasions, però entorn del 20% dels casos progressa a estadis de càncer de coll uterí. Per això, la millor manera de previndre el contagi del virus del papil·loma és la vacuna.

Els otorrinos celebren la mesura

La notícia és ben rebuda entre els metges. Els otorrinos han celebrat aquest mateix dijous que es comence a vacunar contra aquest virus als xiquets. En un encontre a Galícia, han recordat que els tumors orals i d'orofaringe lligats al virus del papil·loma humà (vph) han incrementat en els últims anys, amb la detecció d'uns 8.000 nous casos anuals.

També et pot interessar

stats