Sanitat comença un pla pilot de detecció precoç del càncer de cèrvix

El programa repeteix la fórmula del cribratge de càncer de còlon en homes, que ha donat resultats excel·lents

Sanitat comença un pla pilot de detecció precoç del càncer de cèrvix / À Punt NTC
28 de novembre 2022 - 15:58

Aquest dilluns ha començat en cinc departaments de salut de la Comunitat Valenciana un pla pilot de detecció precoç del càncer de cèrvix. Les dones convidades a participar rebran a casa un kit per a agafar mostres de cèl·lules del coll de l'úter que hauran de depositar al seu centre de salut. El programa repeteix la fórmula del cribratge de càncer de còlon en homes, que ha donat resultats excel·lents.

Al voltant de 4.300 dones de 35 a 65 anys seran les primeres a participar en el programa pilot de detecció precoç. Rebran a casa la citació per carta i el kit per a la recollida de mostres que determinen si hi ha o no presència del virus del papil·loma humà.

S’ha d’obrir el tub, que dins conté un bastonet. Aquest s’ha d’introduir en la vagina, d’una manera que la dona estiga còmoda, i pegar-li voltes durant uns segons. I ja en acabar, tornar a introduir el bastonet en el tub.

El pas següent serà posar l'adhesiu al tubet i depositar-lo al centre de salut o farmàcia col·laboradora. Si el resultat és negatiu, arribarà per missatge de text, en cas que es detecte la presència del virus del papil·loma humà, la dona serà citada en la consulta de la comare per a una citologia de confirmació. 

L'any 2020 el càncer del coll de l'úter va representar un 2% del total dels tumors detectats en les dones de la Comunitat Valenciana. Amb aquest pla pilot es vol avaluar el grau d'implicació de les dones convidades a participar amb l'objectiu d'estendre'l en el futur a totes les dones de 25 a 65 anys. 

També et pot interessar

stats