Sanitat comença el cribratge per a detectar el càncer de cèrvix amb un programa pilot

Es tracta del primer pas abans d'estendre aquest programa a tota la població diana, que són les dones de la Comunitat Valenciana entre 25 i 65 anys

Imatge dels instruments que es fan servir per a realitzat citologies vaginals
Imatge dels instruments que es fan servir per a fer citologies vaginals / Komsan Loonprom (Shutterstock)

La Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública posa en marxa des d'aquest dilluns el programa de cribratge per a la detecció del càncer de cèrvix a través d'un pla pilot que es durà a terme en cinc departaments de salut.

Es tracta del primer pas abans d'estendre aquest programa a tota la població diana, que són les dones de la Comunitat Valenciana amb edats compreses entre els 25 i 65 anys. L'objectiu és mesurar i avaluar els circuits, els procediments establits, així com el grau d'acceptació i la resposta en la participació per part de les dones convidades.

El conseller de Sanitat, Miguel Mínguez, ha recordat la importància que tenen aquest tipus de programes, que permet aconseguir una millor resposta de les pacients als tractaments i "una reducció considerable de la mortalitat". És per això que ha animat a participar-hi. 

A partir del dilluns la Conselleria de Sanitat citarà a quasi 4.300 dones que depenen dels centres de salut Pintor Sorolla del departament de salut de Castelló, CS Montcada del departament Arnau-Llíria, CS Utiel del departament de Requena, CS Torrent II del departament València-Hospital General i CS Babel del departament Alacant- Hospital General.

En aquest estudi pilot se citarà de set cohorts d'edats compreses entre els 35 i 65 anys. S'ha realitzat un enviament postal massiu per a convidar a participar en l'estudi, i s'ha incorporat l'enviament d'SMS i SMS recordatoris periòdics per a recordar la importància de la participació. El programa compta amb la col·laboració de les oficines de farmàcia de zones pròximes per a donar suport en la conscienciació i sensibilització.

El projecte té finançament dels fons europeus i les actuacions relatives a la invitació al programa de cribratge s'emmarquen en la Inversió 2 del Component 18 del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, Finançat per la Unió Europea, NextGenerationEU.

Quant al procediment, es faran dos tipus de proves en funció de l'edat de les dones. A aquelles que es troben en la franja d'edat de 25 a 34 anys se'ls citarà en el centre de salut perquè es facen una citologia vaginal cada tres anys. I a les de 35 a 65 anys se'ls enviarà al seu domicili un dispositiu per a la presa de mostra vaginal. Una vegada recullen la mostra hauran de depositar-la, juntament amb la carta d'invitació, en l'urna instal·lada en el seu centre de salut habilitada per a això. Rebran el resultat en el període de 7 a 10 dies.

Així mateix, aquesta mesura forma part de Pla d'Atenció a la Dona, un pla que va anunciar el conseller en la compareixença de pressupostos del 2023 i que comptarà amb 12,5 milions d'euros. L'objectiu és la posada en marxa noves mesures orientades a la prevenció i la millora de l'assistència sanitària de la dona en totes les etapes de la vida.

També et pot interessar

stats