Sanitat comença l’1 de març la vacunació contra el rotavirus per als nascuts enguany

Aquesta mesura s’havia d’implantar abans del 31 de desembre del 2025 i la valenciana serà de les primeres autonomies a inocular la vacuna

Imatge d'arxiu d'un bebé al que li administren una vacuna
Imatge d'arxiu d'un bebé que inoculen amb una vacuna / Shutterstock

La Conselleria de Sanitat començarà la campanya de vacunació contra el rotavirus per als nascuts enguany a partir de l’1 de març. Així, la valenciana serà de les primeres autonomies a incorporar-la en el calendari vacunal. El 15 de febrer, la Comissió de Salut Pública del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut va aprovar el calendari comú de vacunacions per al 2024, en el qual s'incorpora la recomanació de vacunar contra el rotavirus els lactants, una mesura que les comunitats han d'implantar abans del 31 de desembre del 2025.

D'ací a menys d'un mes, Sanitat ha adoptat totes les mesures necessàries i la Comunitat Valenciana és la primera autonomia que adopta la recomanació. Altres, però, ja disposaven d'aquesta vacuna abans de l'acord en l'àmbit estatal.

Segons ha explicat el conseller de Sanitat, Marciano Gómez, la vacuna del rotavirus "constitueix la mesura preventiva més eficaç per a evitar casos de gastroenteritis aguda i les possibles complicacions, una patologia que principalment sol ser més freqüent durant els primers dos anys de vida". Gómez ha remarcat la importància de vacunar els menors, "ja que actualment, segons la xarxa de vigilància microbiològica de la Comunitat Valenciana, s'estan detectant uns mil casos anuals d'infecció per rotavirus en els menors de quatre anys".

Del total de casos, el 70% es registren en xiquets i xiquetes de zero a un any. Per això, la importància de protegir els lactants, informa la Generalitat. Així, des de març, els centres de salut valencians començaran a citar els nascuts enguany per a vacunar-los contra el rotavirus.

La vacunació consisteix a administrar dues dosis de la vacuna RV1, una de les quals als dos mesos i l'altra, als quatre mesos. Per això, ara s'inicia amb els lactants que han nascut al gener i que tindran els dos mesos ja complits el mes de març.

La infecció per rotavirus té una presentació clínica més greu i més freqüència de complicacions que altres diarrees, i els símptomes són la diarrea, nàusees, vòmits i a vegades produeix febra alta. Quant a les complicacions que pot ocasionar, la deshidratació greu i les complicacions neurològiques, són les més comunes entre els lactants, i més en els prematurs, que representen el col·lectiu més vulnerable.

Actualment, més de la meitat dels xiquets i xiquetes als dos anys d'edat ja ha tingut contacte amb el rotavirus en algun moment. La incidència anual d'hospitalització per infecció a causa del rotavirus oscil·la entre 120 i 480 casos per 100.000 en menors de cinc anys. És una infecció que ocorre típicament en pics durant la temporada d'hivern.

Finalment, encara que la vacuna és l'eina més eficaç per a protegir-se del rotavirus, la Conselleria de Sanitat recomana també desenvolupar un altre tipus de mesures higienicosanitàries, com és llavar-se les mans, tant per a les persones infectades com per als cuidadors de pacients infectats.

També et pot interessar

stats