Sánchez compareixerà per a informar de la crisi d'espionatge amb Pegasus en un debat monogràfic

També compareixerà en un altre ple monogràfic per a explicar les conseqüències de donar suport al pla marroquí sobre el Sàhara i en el debat de política general 

Sánchez durant la compareixença al Congrés
Sánchez durant una compareixença al Congrés en una imatge d'arxiu / À Punt NTC
10 de maig 2022 - 20:14

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, compareixerà en el ple del Congrés la setmana del 25 de maig per a informar de la crisi política motivada per l'espionatge amb el sistema Pegasus que ha afectat polítics independentistes i també a membres de l'Executiu, incloent-hi el mateix Sánchez.

Serà un debat monogràfic, segons ha assenyalat el portaveu del Grup Socialista, Héctor Gómez, que ha insistit que hi haurà almenys dos plens més amb Sánchez abans de l'estiu, un per al promés debat de política general i un altre per a informar de les conseqüències de la decisió del govern d'apostar pel pla marroquí d'autonomia per al Sàhara.

L'espionatge amb el software Pegasus s'ha cobrat ja la primera víctima. Aquest dimarts el govern ha destituït Paz Esteban com a directora del CNI i ha nomenat Esperanza Casteleiro per a ocupar el seu lloc.

Compareixences forçades

Tant la compareixença sobre l'espionatge com la del Sàhara han estat forçades per l'oposició, ja que el PSOE es va pronunciar en contra quan es va discutir. Aquest dimarts durant la junta de portaveus del govern s’ha decidit que serà la setmana del 24, 25 i 26 de maig, i la data concreta es decidirà en la junta de la setmana vinent. 

La portaveu del Grup Popular, Cuca Gamarra, ha celebrat que almenys el govern central haja assumit que han de ser debats separats, però ha lamentat que hagen de passar 15 dies més fins que se celebre la compareixença sobre l'espionatge.

"Compareixerà davant tots els espanyols per a donar explicacions o abans anirà a posar-se de genolls i demanar permís i perdó a (Pere) Aragonès?", s'ha preguntat Gamarra, que ha aclarit que, al seu judici "seria inadmissible" que el govern, abans de comparéixer en el Congrés, tornara a anar a Catalunya a donar explicacions davant els independentistes. Encara que després del viatge llampec del ministre de Presidència, el canvi de regles per a permetre que ERC, Junts, Bildu i la CUP accediren a secrets oficials, i aquest dimarts la destitució de la directora del CNI, la portaveu del PP reconeix que ja no els queda "capacitat de sorpresa".

També et pot interessar

stats