Els salaris pugen poc més del 2%, huit punts menys que els preus

Es multiplica la xifra de famílies amb dificultats per a arribar a final de mes mentre que les veus expertes alerten que incrementar els sous alimentarà més l'espiral inflacionista

Els treballadors i treballadores de la Comunitat Valenciana continuen perdent poder adquisitiu a mesura que avança el 2022. Juny s'ha tancat amb un increment dels preus d'un 10,2%, segons les dades confirmades aquest dimecres per l'Institut Nacional d'Estadística (INE), mentre que les xifres del Ministeri de Treball mostren que els sous per conveni només augmenten una mitjana d'un 2,45%. Així, no ixen els comptes. 

Amb aquesta situació econòmica, el nombre de famílies amb dificultats per a arribar a final de mes no para de créixer. "El salari continua exactament igual i s'ha notat prou l'encariment dels combustibles i els aliments", comenta una ciutadana en declaracions a À Punt. Amb el mateix jornal i el cost de la vida més car, cal fer malabarismes i prescindir de moltes despeses. Limitar els desplaçaments en cotxe només per a acudir a la faena o no eixir a dinar ni sopar fora de casa són dues de les opcions per les quals més s'han decantat per a estalviar els testimonis recopilats per À Punt NTC

Només tres de cada deu valencians han vist millorar lleugerament la remuneració per la seua faena. Des dels sindicats reclamen a la patronal que s'apugen més d'un punt més els salaris i denuncien que són els beneficis empresarials els que realment estan alimentant l'espiral inflacionista dels últims mesos. Així ho constata un estudi de CCOO publicat recentment, en què calculen que el 83% de la pujada dels preus que a Espanya durant el primer trimestre de 2022, abans de la invasió russa a Ucraïna, es deu a l'augment del profit que trauen les companyies. I en el quart trimestre de 2021 la contribució del teixit empresarial a l'encariment dels preus és encara més gran, del 106%. En canvi, segons l'informe sindical, els salaris només estan al darrere del 13,7% de la inflació a començaments d'any, i del 3,6% en el final de l'anterior. 

Veus expertes, en canvi, alerten que l'espiral inflacionista ens té lligats de mans i peus i que apujar els salaris també contribuiria a empitjorar l'economia. És l'opinió de Vanessa Campos, professora d'Economia a la Universitat de València: "Si ara aquest increment de preus el traslladem a un augment dels sous, s'incrementarien els costos de producció i això repercutiria també a la inflació". I apunten que encara veurem dos símptomes més d'aquesta crisi una vegada passe l'estiu. Un alentiment de l'activitat econòmica primer, i un empitjorament de la taxa d'atur.

Els sindicats auguren una tardor calenta amb mobilitzacions. Les negociacions del pacte de rendes, amb què el govern espanyol vol implicar els agents socials a contindre la inflació desbocada dels últims mesos, no es reprendran fins al setembre. L'objectiu últim és repartir el cost de l'augment de preus entre els diferents actors del mercat econòmic, com són treballadors i empreses, però les negociacions avancen amb lentitud i els sindicats no creuen que puga arribar-se a un acord abans de la tardor.

També et pot interessar

stats