La sala més neta d'Espanya està a la UPV
El Centre de Tecnologia Nanofotònica fabrica microxips amb una tècnica revolucionària, però no pot entrar cap partícula de l'exterior
El Centre de Tecnologia Nanofotònica de la Universitat Politècnica de València té una de les instal·lacions més innovadores de tot Espanya. Es tracta de la sala blanca, una habitació on es fabriquen microxips amb una tècnica revolucionària, però on no pot entrar cap partícula de l'exterior.
La neteja és fonamental. De fet, és fins i tot, mil voltes més neta que un quiròfan. L'objectiu és evitar que la contaminació perjudique la fabricació dels xips. “La mesura de les partícules que hi ha normalment en l'ambient són comparables a la dels xips”, explica el director del centre, Javier Martí. Així, es tracta d’una sala on està totalment controlada la quantitat de partícules que hi ha. “No hi ha més de 100 partícules cada peu cúbic d'aire”, apunta l’investigador Amadeu Griol.
Res a veure amb una sala normal, de casa, de reunions o d'una consulta, on hi ha prop de 10 milions de partícules per peu cúbic, una quantitat incompatible amb la fabricació d'aquests dispositius d'última generació. “Són xips com els que s'utilitzen en qualsevol equipament electrònic, però en aquest cas el que funciona per dins per a fer aquestes funcionalitats és la llum”, assegura Martí.
Per això és clau controlar les condicions tant de dins de la sala blanca, com de fora. La gent que treballa a la sala ha d'anar vestida amb guants, mascareta, un vestit especial, que evita que entres partícules de fora. La fabricació dels xips està revolucionant la tecnologia en sectors com les telecomunicacions, la salut, la seguretat alimentària o el funcionament de satèl·lits.