Què s’ha de fer per a deixar de rebre propaganda electoral per correu?

És possible donar-se de baixa de les còpies del cens electorals que utilitzen els partits per enviar cartes amb publicitat

El País Valencià lidera el nombre de persones estrangeres amb dret a vot en les eleccions municipals
Imatge d'una persona votant / À Punt NTC

Enguany l’electorat té dues cites amb les urnes per triar la representació dels òrgans democràtics: al maig les eleccions locals i autonòmiques i previsiblement al desembre les generals. Segons l'INE, a la Comunitat Valenciana hi ha 3.717.955 persones censades amb dret a vot que seran la diana de les campanyes electorals.

Per a qui no vulga rebre l'anomenada propaganda electoral, des de l’any 2019 és possible controlar les comunicacions que envien els partits per correu postal gràcies a la Llei orgànica de protecció de dades personals i garantia dels drets digitals. A través del web de l’INE és possible demanar l’exclusió en la còpia del cens que s’entrega als representants de les candidatures i deixar de rebre aquesta correspondència.

El procediment per a deixar de rebre cartes a la bústia és prou senzill, però per a iniciar la sol·licitud és necessari tindre un certificat digital o cl@ve per a identificar-se. Una vegada s’hi accedeix, apareixen les dades personals i davall un enllaç per a sol·licitar la inclusió/exclusió en les còpies per als partits, sobre el qual s’ha de polsar. Per a no rebre cartes, cal marcar “exclòs” i finalment “enviar la sol·licitud”. El tràmit ja estaria fet.

Tot i que aquest procediment està obert tot l’any, per a evitar l’enviament de correspondència enfront de les eleccions del 28 de maig, cal donar-se de baixa abans del 17 d’abril. Aquesta exclusió és reversible i es pot demanar tornar a aparéixer en aquestes llistes en qualsevol moment.

També et pot interessar

stats