S'obri el termini per a demanar ajudes per l’incendi que va afectar l’Alt Millars

Els municipis afectats tenen 30 dies per a omplir la sol·licitud de fons per a pal·liar els danys ocasionats pel foc

Imatge d'arxiu d'una bombera treballant en les tasques d'extinció de l'incendi que va afectar cinc municipis de l'Alt Millars
Imatge d'arxiu d'una bombera treballant en les tasques d'extinció de l'incendi que va afectar cinc municipis de l'Alt Millars / GVA

Els afectats per l'incendi forestal que va afectar al març l'Alt Millars poden demanar a partir d’aquest divendres les ajudes de la Generalitat per a pal·liar els danys del foc. El foc va originar el 23 de març a Vilanova de la Reina i va acabar afectant cinc municipis de la comarca, on va cremar vora 4.700 hectàrees Els ajuntaments de la Font de la Reina, Montant, Montanejos, la Pobla d'Arenós i Vilanova de la Reina disposen de trenta dies a partir d’aquest divendres per a presentar la documentació necessària.

Les ajudes s’arbitraran amb caràcter d'urgència perquè les corporacions locals dels municipis afectats pel foc puguen presentar les estimacions dels danys ocasionats en infraestructures i béns públics, en instal·lacions i infraestructures agràries o d'altres sectors econòmics diferents del forestal i en béns mobles i immobles de persones físiques o jurídiques. També inclouran les despeses extraordinàries que, amb caràcter urgent, s'hagen hagut d'efectuar a conseqüència de l'incendi forestal.

Les sol·licituds presentades per part de les corporacions locals les avaluarà l'oficina única postemergència, que efectuarà una estimació econòmica i l'elevarà a la Comissió Interdepartamental. Després l'haurà d'aprovar el Consell. A més, l'execució de les mesures que corresponguen podrà dur-se a terme a través del procediment d'inversió directa o pel procediment de concessió directa.

La Conselleria de Justícia, Interior i Administració Pública ha acordat la creació d'una oficina única postemergència de resposta integral a l'emergència, situada a Montanejos, que servirà de suport tècnic i administratiu així com de punt d'informació i assessorament per a les corporacions locals i la ciutadania afectada per l'incendi. Aquesta oficina permetrà als municipis afectats tramitar les sol·licituds d'ajudes de les diferents administracions.

D'altra banda, l'Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències i la Conselleria d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica duran a terme totes les actuacions necessàries per a atendre les situacions d'emergència i postemergència ocasionades per aquest incendi, i per a iniciar el procediment administratiu per a la dotació de personal funcionarial per acumulació de tasques.

L'objectiu de totes aquestes accions és que puguen tornar a la normalitat al més prompte possible totes les zones que es van veure afectades per l'incendi forestal.

Pla integral per a la reactivació

A més, el Consell elaborarà, en coordinació amb les institucions i els agents locals presents en les àrees afectades, un pla integral per a la reactivació socioeconòmica de les comarques damnificades, colpejades també pels efectes de la despoblació. El pla inclourà ajudes directes als municipis, línies financeres bonificades o plans extraordinaris d'ocupació, entre altres mesures. També desplegarà accions per a la reparació de danys causats pels incendis i per a la fase de restauració forestal i mediambiental dels municipis incendiats.

També et pot interessar

stats