S’elimina la prova de soroll a la ITV: el sector denuncia que la mesura costarà 300 llocs de treball

Aquesta prova tenia un cost d'11,25 euros per als automòbils que fins ara passaven la revisió tècnica

Centre ITV de València
Centre ITV de València / À Punt NTC

A partir de l'1 de gener de 2023 ja no serà obligatòria la prova de soroll en la Inspecció Tècnica de Vehicles (ITV) per als turismes en la Comunitat Valenciana. Aquest protocol té un cost d'11,25 euros, segons la modificació aprovada en la Llei d'Acompanyament dels pressupostos de la Generalitat. Les ITV denuncien en un comunicat que l'eliminació d'aquesta prova tindrà un impacte directe a l'ocupació: 300 persones podrien ser acomiadades, xifra que representa un 20% de la plantilla.

La Conselleria d'Economia ha confirmat que aquesta prova se suprimeix per a determinats vehicles com els turismes, que ara paguen tarifes superiors als 52 euros en turismes de gasolina (catalitzat) i als 67 en els dièsel, segons els preus actuals.

Amb la supressió de l'obligatorietat de la prova, la tarifa de la revisió reduirà la quantia en l'import corresponent al cost de la prova, 11,25 euros. El director general de la societat pública d'ITV, Josep Antoni Albert, ha remarcat aquest divendres que un dels objectius principals de la reversió del servei és millorar-lo.

La gestió del servei d'ITV tornarà a ser pública quan concloga el contracte amb les concessionàries, que recentment s'ha ampliat entre 55 i 62 dies, segons els casos. De fet, la duració del contracte s'amplia en 55 dies, des de l'1 de gener fins al 24 de febrer de 2023, per a les estacions d'ITV d'Alcoi, Benidorm, Gandia, Ondara, Ontinyent, Oriola-San Bartolomé, Redovà, Torrevella, Utiel, Villena, Vinaròs i Xàtiva. A més, s'amplia en 62 dies, des de l'1 de gener fins al 3 de març de 2023, en les estacions d'ITV d'Alacant, Alzira, Castelló, Catarroja, Elx, Llíria, Massalfassar, Riba-roja de Túria, Sant Antoni de Benaixeve, València-Campanar, València-Vara de Quart i Vila-real.

La Comunitat Valenciana, única autonomia on era obligatòria la prova de soroll

Aquesta prova es va introduir el 2004 i s'elimina a partir de l'1 de gener de 2023, ja que no respon a criteris tècnics per al bon funcionament del turisme, segons ha explicat Albert. Tampoc en l'àmbit europeu està vigent aquesta prova de sonometria.

Albert ha avançat que amb la gestió pública de les ITV s'introduiran més millores, i s'està avaluant si és possible plantejar altres rebaixes. A favor d’aquesta reducció del preu està el fet que estan previstes 12 estacions de nova construcció en els pròxims anys amb la finalitat que no hi haja cap ciutadà amb una estació d'ITV a menys de 30 quilòmetres.

Així mateix, sempre sota el criteri de viabilitat econòmica, s'estudia abaratir la segona inspecció d'un vehicle quan es detecta alguna fallada en la primera revisió, que actualment té un preu fixat del 75% de la tarifa de la primera revisió.

També et pot interessar

stats