S'afigen 36 municipis amb sobreabundància de porcs senglars i ja en són 440

Més del 80% dels municipis valencians tenen sobreabundància d'estos animals, segons l'última actualització

Consulta el mapa interactiu més avall
Consulta el mapa interactiu més avall

La Conselleria d'Agricultura ha incorporat 36 municipis de les províncies de Castelló i València en el llistat de poblacions amb sobreabundància de senglar en actualitzar la relació aprovada el 2023, amb la qual cosa el nombre total de termes afectats a la Comunitat Valenciana ascendeix a 440.

Concretament, els termes municipals que s'hi afigen en són 21 de la província de Castelló (Aranyel, Benafer, Benassal, Catí, Caudiel, Cirat, Costur, Figueroles, la Font de la Reina, Figueres, Xèrica, Lludient, Montant, Montanejos, Pina, la Pobla d’Arenós, la Vall d’Alba, Vallibona, Vilafamés, Vilanova de Viver i Sucaina) i 15 de València (Bicorb, Cofrents, Cullera, Fortaleny, Xalans, Xarafull, Macastre, Mislata, Quesa, Riola, Sollana, Sueca, Teresa de Cofrents, el Villar i Zarra). En total, a la província de València ja són 245 municipis amb sobrepoblació, a la d'Alacant en són 98 i a la de Castelló, 97, segons la publicació d'este dimecres en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana (DOGV).

En l'orde 22/2021 de la Conselleria, per la qual es regula la caça i control del senglar en la Comunitat Valenciana, ja es va exposar la situació expansiva i la problemàtica actual associada al porc senglar i establia unes normes excepcionals de caça, gestió i ordenació cinegètica en les zones en què esta situació és més crítica. En eixa orde s'establia la possibilitat de la seua revisió anual amb base en la informació disponible actualitzada sobre la densitat de les poblacions i l'existència d'impactes sobre el mitjà i les activitats humanes.

Dos anys després de la publicació d'esta orde, el servei de Caça i Pesca va dissenyar un model per a establir les zones prioritàries d'actuació tenint en compte factors com la densitat poblacional, la distribució d'accidents de trànsit per col·lisions amb exemplars d'esta espècie, l'existència de cultius de regadiu susceptibles de patir danys, i la presència d'aiguamolls catalogats amb presència d'espècies sensibles a l'afecció del senglar. Esta nova zonificació va servir de base l'any 2023 per a la primera actualització dels municipis afectats per sobreabundància de senglar en la Comunitat Valenciana, en la qual s'incorporaven al llistat final els municipis que en el resultat de l'anàlisi presentaven un risc alt.

Així, arran de la dinàmica poblacional d'este mamífer i de la seua gran capacitat d'adaptació ecològica, la situació està sotmesa a una evolució contínua i requereix un seguiment continuat amb l'actualització del model regional de sobreabundància. Per això, segons el principi de precaució i amb caràcter preventiu, s'ha decidit mantindre la qualificació de risc o impacte alt i descartar la disminució del llistat en la resolució de l'any 2025.

També et pot interessar

stats