S'activa la nova convocatòria d'indemnitzacions per la xil·lela, per valor de 875.000 euros

Els i les titulars de les parcel·les afectades per l'arrancada d'arbratge podran presentar les sol·licituds fins al 15 de novembre.

En imatge, el primer ametler del Castell de Guadalest (Marina Baixa) on es van detectar símptomes de xilel·la
En imatge, el primer ametler del Castell de Guadalest (Marina Baixa) on es van detectar símptomes de xilel·la / GVA

El Diari Oficial de la Generalitat Valenciana publica aquest dimecres les ajudes per a l'exercici 2020 per als productors agrícoles afectats pel programa d'erradicació de la xilel·la, el bacteri que amenaça de mort els ametlers del Comtat i la Marina.

La Conselleria d'Agricultura gestionarà 875.000 euros, susceptibles d'ampliació, dels quals podran beneficiar-se els propietaris de les parcel·les on s'han arrancat arbres, en compliment de les instruccions del govern valencià i les directrius de la Unió Europea. Podran presentar les sol·licituds fins al 15 de novembre.

La publicació de la convocatòria coincideix en el temps amb una nova onada de crítiques d'algunes organitzacions agràries per la gestió de l'epidèmia. Retrauen a l'administració que aposte per l'erradicació, que implica la destrucció massiva d'arbratge, en lloc de la contenció, que suposaria una tala més selectiva, entre altres diferències. Se sol aplicar però en territoris amb l'epidèmia delimitada, com les Illes Balears, on la frontera marítima dificulta el contagi a altres zones.

AVA-Asaja ha acusat la consellera d'Agricultura Mireia Mollà de no gestionar correctament la crisi i ha amenaçat de presentar "alguna denúncia contra l'actuació de la Conselleria", unes acusacions que han motivat el pronunciament de la vicepresidenta Mónica Oltra en defensa dels protocols que aplica la Generalitat.

La presidenta del Partit Popular, Isabel Bonig, es reuneix aquest dimecres amb la direcció de l'Associació Valenciana d'Agricultors per a abordar la situació del sector.

També et pot interessar

stats