El risc d'incendis s'ha duplicat en quaranta anys al Mediterrani

La investigadora del Centre d'Estudis Ambientals del Mediterrani (CEAM) Samira Khodayar insta a un canvi de paradigma en la prevenció dels focs pel canvi climàtic

Incendi Vilanova de Viver, aquest dissabte
L'incendi de Vilanova de Viver / Bombers de la Diputació de Castelló

El risc extrem d'incendis forestals s'ha duplicat en la conca mediterrània en els últims quaranta anys i, amb açò, augmenta la probabilitat de megaincendis de sisena generació, especialment virulents i pràcticament imparables sobre el terreny, una categoria en què s'ha situat el que crema l'Alt Millars, perquè amb el canvi climàtic, "les condicions són més seques i càlides, fa més calor i com hi ha menys precipitacions tot està més sec". L'advertència l'ha feta la directora del grup de Meteorologia del Centre d'Estudis Ambientals del Mediterrani (CEAM), Samira Khodayar. I com a evidència de les anàlisis recorda la situació que travessa la Comunitat Valenciana aquest mes de març, en què "la temperatura està sent més de dos graus superior a la mitjana". 

La investigadora assegura que aquestes noves condicions a les quals s'enfronta el medi natural exigeixen una gestió diferent del sòl forestal, més enllà de les polítiques de prevenció actuals.

"En les últimes dècades l'esforç humà havia aconseguit reduir el nombre d'incendis, i de fet hem tingut un període llarg de temps sense massa focs a la Comunitat Valenciana. Això és per la labor de prevenció, però al mateix temps també ha augmentat l'abandonament del medi rural i han canviat els usos de la muntanya, i ara bona part són polvorins. Si no millorem la gestió forestal, les conseqüències seran devastadores", ha explicat en declaracions a l'agència Efe.

També et pot interessar

stats