El risc d’incendi i les altes temperatures retarden fins al setembre el llançament del coet espacial fet a Elx

El Miura 1 acumula dos intents fallits per a enlairar-se: un, per condicions de vent adverses i l’altre, per una errada tècnica

Dos treballadors de PLD Space enllesteixen l'aparell que s'enlairarà des de Huelva, en una imatge d'arxiu
Dos treballadors de PLD Space enllesteixen l'aparell que s'enlairarà des de Huelva, en una imatge d'arxiu / PLD Space

Les altes temperatures i el risc d’incendis forestals deixarà a terra, almenys fins a l'1 de setembre, el primer coet espacial privat d’Europa, que ha dissenyat l’empresa il·licitana PLD Space, segons han anunciat fonts de la companyia. Després de dos intents fallits en l’últim mes, el Miura 1 no s’enlairarà fins al final de l’estiu des de Moguer (Huelva), on té previst emprendre un vol fins als 150 quilòmetres d’altura.

Des de PLD Space han indicat que la companyia ha acordat amb l'Institut Nacional de Tècnica Aeroespacial, dependent del Ministeri de Defensa, ajornar fins al setembre l’enlairament en compliment de la normativa de prevenció d’incendis forestals.

A més, les elevades temperatures que es registren a l’estiu a Huelva i la necessària coordinació amb la Guàrdia Civil per a garantir la seguretat de la zona on es fa el llançament desaconsellen llançar el coet ara.

El Miura 1, un microllançador de 12,5 metres de longitud i 2.500 quilos de pes, tenia previst enlairar-se el 31 de maig, però el vent fort que bufava a Moguer, el municipi des del qual alçarà el vol, va obligar a suspendre l’enlairament.

Unes setmanes després, el 17 de juny, PLD Space va fer un segon intent per a posar en òrbita xicotets satèl·lits, però també va resultar infructuós perquè un dels cables que connecten el coet es va soltar amb 0,25 segons de retard, el que va provocar que el següent cable umbilical no se soltara a temps, cosa que automàticament va provocar la suspensió de l’enlairament, com relaten des de l’empresa il·licitana.

El CEO i cofundador de PLD Space, Raúl Torres, ha assenyalat que llançar un coet dissenyat des de zero és "un repte majúscul".

"Completem amb èxit el 99,9 % dels procediments previs al llançament, i arribem a realitzar el compte arrere. Tota la fase de prellançament va ser un èxit rotund i estem molt prop de llançar amb èxit el primer coet reutilitzable d'Europa, que compta amb uns requisits de recuperació i reutilització que només han aconseguit tres companyies en la història espacial", ha emfatitzat.

El coet fet amb talent il·licità s’ha dissenyat per a portar càrrega a l’espai i retornar-la a la Terra de manera segura. En el vol pendent per al setembre, el coet no arribarà a circumval·lar per complet el planeta, i transportarà instruments per a fer investigacions en condicions de microgravetat.

També et pot interessar

stats