Ricardo Caballer, el pirotècnic que ha passat de fer les mascletaes de València a la Superbowl i els Jocs Olímpics

L'any 2022 la Pirotècnia Ricasa va anunciar que deixava de disparar castells i mascletaes en tot el territori espanyol

Ricardo Caballer durant l'entrevista amb l'equip d'À Punt Mèdia / À Punt Mèdia

Ha fet espectacles pirotècnics per a la Superbowl i els Jocs Olímpics, però quan l’equip d’À Punt ha preguntat a Ricard Caballer quina és la disparà que mai oblidarà, el pirotècnic ha dit sense dubtar que per a ell "la més especial" de la seua vida va ser la mascletà de l’any 2022. “A més de ser tota una innovació, tota electrònica, el fet de veure a la gent plorant emocionada i d’alegria... mai ho oblidaré”. 

Aquesta firma pirotècnica de reputació internacional, que va per la tercera generació, dirigeix espectacles pirotècnics de primer nivell com ara la Superbowl o els Jocs Olímpics: “jocs panamericans, Jocs Olímpics d'hivern, un Mundial de futbol, i també hem estat en les gires d’alguns dels principals grups musicals”. És el que ha contat Ricardo Caballer amb una senzillesa sorprenent.

Personal tècnic a la mascletà
Personal tècnic a la mascletà / À Punt Mèdia

És difícil trobar personal qualificat

No tot són alegries per aquesta empresa exitosa. Com ha explicat el pirotècnic, a causa de la dificultat per a trobar professionals tècnics, i el fet que molts estan jubilant-se, l'empresa ha decidit no treballar a Espanya i ampliar el negoci fora. Preguntat per aquesta qüestió, Ricardo Caballer ha dit que “aquesta decisió està sent meditada ja des del 2019, només que en arribar la pandèmia ho va parar tot, però una de les raons —que no l'única— és la dificultat per a trobar professionals tècnics, com sí que hi havia abans”. 

Treballar sols amb les principals ciutats d’Espanya per a mi suposaria una falta de respecte per a la resta de pobles amb els quals hem treballat tota la vida. Ricardo Caballer - Pirotècnic

El 2022, quan la Pirotècnia Ricasa (Ricardo Caballer) va anunciar que deixava de disparar castells i mascletaes en tot el territori espanyol va al·ludir com a segona causa a les "traves burocràtiques" a l'hora de la contractació d'espectacles. 

"M'hauria agradat continuar"

L'empresa de Caballer, que ara se centrarà en la fabricació de material pirotècnic, ha reconegut davant les càmeres d'À Punt: “M’hauria agradat continuar, ha sigut una decisió molt difícil de prendre perquè darrere està tota una vida de treball, està el meu pare, el meu iaio… però en arribar el moment de decidir, com que tot no es podia assumir, finalment vam decidir o tots o cap [ciutat]. I va ser cap”.

Ricardo Caballer ha dit que assumir encàrrecs només de les principals ciutats d'Espanya "per a mi hauria suposat una falta de respecte cap a la resta de pobles amb els quals hem treballat tota la vida". Ricardo Caballer ha reconegut que ha sigut una decisió molt meditada, “en què tots hem participat, des de mon pare, la meua dona i ma mare, que també ha patit molt”. S’emociona en contar-ho. Fàcil de comprendre quan ha acabat dient: “Jo passe més nervis ací que a la Superbowl. Ací notes més la calor de la gent al voltant”. 

També et pot interessar

stats