Ribera promet als regants del Tajo-Segura regular els preus de l’aigua dessalada perquè siguen competitius

L'objectiu és garantir la continuïtat del transvasament conciliant de manera sostenible les demandes de la conca cedent i les receptores

La vicepresidenta tercera i ministra per a la Transició Ecològica i Repte Demogràfic, Teresa Ribera, en una imatge d'arxiu
La vicepresidenta tercera i ministra per a la Transició Ecològica i Repte Demogràfic, Teresa Ribera, en una imatge d'arxiu / Alberto Ortega (Europa Press)

La vicepresidenta tercera i ministra per a la Transició Ecològica i Repte Demogràfic, Teresa Ribera, ha promés als representants del Sindicat de Regants de l'Aqüeducte Tajo-Segura (SCRATS) en la reunió que han tingut aquest divendres. Així n'han informat fonts ministerials.

Una reunió fruit del compromís de diàleg que va adquirir la ministra amb els regants de l’ATS arran de les seues protestes per demanar la continuïtat del transvasament. Una aportació d'aigua fonamental per a les terres del sud aprovada fa 43 anys, i que ara es veu amenaçada per l'increment del cabal ecològic que preveu el Pla de Conca del Tajo. Aquest pla, afirmen els regants, posa en joc 8.000 llocs de treball i més de 116 milions d'euros que genera de benefici l'anomenada horta d'Europa.

El Ministeri reitera que aquest compromís es manté i que en els pròxims mesos continuarà mantenint un diàleg constant i respectuós amb els regants sobre com impulsar i complir les fites que s'ha marcat el MITECO, amb una inversió en infraestructures, reutilització, dessalació i interconnexió per a assegurar el subministrament que no té precedents. Això si, sempre des de la base de criteris tècnics amb base científica solvent, han aclarit. 

Així, expliquen que l'objectiu és garantir la continuïtat d'una infraestructura essencial com l'ATS conciliant de manera sostenible i equilibrada les demandes de la conca cedent i les receptores, en compliment de les sentències que obliguen el Govern a establir un cabal ecològic en la capçalera del Tajo.

En concret, els regants i el Ministeri han acordat que continuaran treballant per a regular els preus perquè l'aigua dessalada siga cada vegada més competitiva.

D'altra banda, en la cita han exposat als regants el calendari estimat de les infraestructures que estan projectades per a augmentar la disponibilitat d'aquesta aigua dessalada, i de les instal·lacions fotovoltaiques associades.

Un altre dels temes abordats en la trobada ha sigut els pròxims passos en el desenvolupament dels plans hidrològics de conca, que ja han passat per tots els Consells d'Aigua de les diverses confederacions i ara entren en l'etapa següent, l'avaluació ambiental estratègica.

També et pot interessar

stats