Retiren un lot de farina de ségol integral distribuït a la Comunitat Valenciana per possible ergotisme

Aquesta intoxicació pot causar al·lucinacions, convulsions, formigueig, dolor i absència de pols, entre d’altres 

Imatge d'arxiu d'un sac amb farina de ségol
Imatge d'arxiu d'un sac amb farina de ségol / Shutterstock

L'Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (Aesan) ha advertit aquest dilluns de la presència d'alcaloides en un lot de farina de ségol integral de la marca Biogrà amb data de caducitat del 30 de maig i que ha estat distribuït en diverses comunitats autònomes; entre elles, la Comunitat Valenciana.

Els alcaloides del ségol són produïts pels fongs hipocreal i eurocial. Dins del primer, Claviceps purpurea és el fong més estés a Europa i infecta grans de ségol, blat, ordi i avena, entre altres cereals. A aquesta intoxicació present en els cereals se la denomina ergotisme, encara que la incidència s'ha vist disminuïda en gran manera en les últimes dècades pel coneixement científic sobre l'origen i la millora en les pràctiques agronòmiques. L'ergotisme pot causar al·lucinacions, convulsions, entumiment, formigueig, dolor, cianosi, absència de pols i fred intens i sobtat en les extremitats que pot anar seguit de coentor aguda i dolor abdominal. En cas d'haver consumit algun dels productes dels lots afectats i presentar símptomes, l'Aesan recomana acudir a un centre de salut.

Aquesta informació ha estat traslladada a les autoritats competents de les comunitats autònomes a través del Sistema Coordinat d'Intercanvi Ràpid d'Informació (SCIRI), a fi que es verifique la retirada dels productes afectats dels canals de comercialització.

També et pot interessar

stats