Retirada la creu dels caiguts a la Vall d'Uixó entre fortes mesures de seguretat

El regidor de Policia Local, Javier Ferreres, reitera que el consistori es limita a complir la normativa sobre memòria històrica.

Imatge: Shaila Lluch

A les 11:45 hores d'aquest dimecres s'ha produït finalment l'enderrocament de la creu dels caiguts situada a la plaça de la Pau de la Vall d'Uixó. El procés ha estat marcat per moments de tensió, ja que un centenar de persones s'han tornat a concentrar per a evitar que les tasques per a concloure la retirada del monument acabaren amb èxit.

Aquest matí s'havien représ les obres per a enderrocar el monument, paralitzades des d'ahir per una concentració convocada per la Plataforma Salvem la Creu que va reunir desenes de persones al voltant. Tal com havia confirmat en Les notícies del matí, el regidor de Policia Local de l'Ajuntament del municipi, Javier Ferreres, la previsió del consistori era que els treballs per a retirar la creu de la plaça de la Pau pogueren finalitzar hui mateix.

No obstant això, la concentració d'opositors a aquesta mesura, entre els quals hi ha també el diputat del PP i exalcalde del municipi Óscar Clavell, ha dificultat les tasques, que s'han dut a terme entre fortes mesures de seguretat. Com ha explicat Ferreres, després dels incidents que es van produir dimarts, el consistori ha decidit demanar reforços a la Guàrdia Civil per a "mantindre la seguretat ciutadana". Des del matí, un grup de GRS, els antidisturbis de la Guàrdia Civil, ha estat vigilant les obres en una plaça acordonada i bloquejada per set furgons de policia.

Per les crítiques del PP i a la Plataforma Salvem la Creu, l'edil insisteix que l'Ajuntament únicament es limita a complir la Llei de memòria històrica estatal del 2007 i la Llei valenciana de memòria democràtica aprovada per la Generalitat el 2017. "Estem emparats en un comité d'experts i en la ferma decisió de l'equip de govern municipal", ha assegurat Ferreres. Segons argumenta, es tracta d'un monument que "no ha sigut mai de concòrdia, no ha representat ni tan sols les persones que pretenia representar. Sempre ha sigut un monument al franquisme, mai una creu cristiana, per això havíem de fer-lo desaparéixer del lloc que vam denominar plaça de la Pau."

En substitució de la creu, s'instal·larà un monument que representa la figura d'un director d'orquestra, en homenatge a la música. "Pensem que la música sí és realment un motiu de pau i unió", ha conclòs Ferreres.

També et pot interessar

stats