El Retaule, acte central del 54é Sexenni de Morella

Milers de persones assisteixen a la desfilada del Retaule, una processó en la qual hi participen gremis de la ciutat.

VÍDEO | El Retaule, acte central del 54é Sexenni de Morella
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
Lidia Sanchis
Teresa Violeta
19 d'agost 2018 - 18:55

La música dels Gaiters de Morella ha obert a les 10 del matí les activitats per a aquest diumenge del 54é Sexenni. Però l'acte principal del dia ha començat a les 12:30 hores amb el Retaule, una desfilada en la qual hi participen més de 500 persones. Representants dels antics gremis de la ciutat, gegants, danses, i quadres bíblics, han recorregut els carrers de la capital dels Ports, acompanyats de músiques i altres elements com el espectacular Carro Triomfant, del gremi de Professions, Indústria i Transport. També destaca per la vistositat de les seues vestimentes el gremi del Comerç. 

Amb aquesta festivitat, el poble morellà renova una tradició única que es repeteix només cada sis anys i que té l’origen en 1672, quan la població es va salvar d'una plaga de pesta. Per això, durant la desfilada es recitaran poesies a la Mare de Déu de la Vallivana, a qui els veïns i veïnes de Morella atribueixen el miracle.

La ciutat medieval està engalanada amb centenars de tapissos fets amb la tècnica del paper arrissat i que enguany tenen com a temàtica central els espectacles de Broadway. Tot el veïnat ha participat en decorar la quinzena de carrers de la ciutat medieval pels que passarà la desfilada.

En el Retaule veïnes, veïns i turistes han gaudit de les danses gremials de Teixidors, Arts i Oficis, Llauradors, Gitanetes i els joves que protagonitzen la solemne i elegant dansa dels Torneros. Entre ells, el president de la Generalitat, Ximo Puig, ha sigut una de les autoritats presents en aquesta celebració, en la qual, segons ha confirmat, ell mateix, com a morellà, ha participat anteriorment. Per a Puig, el Sexenni forma part de "l'imaginari col·lectiu de la Comunitat Valenciana" i "per a qualsevol persona de Morella, forma part d'allò més íntim".

Les festes del Sexenni duraran nou dies fins al diumenge 26 d'agost. La televisió  d'À Punt ha retransmet el Retaule en directe i ha oferit un seguiment especial del Sexenni a la televisió, la ràdio i el web. Al ras es desplaçarà a Morella divendres que ve per a emetre el programa en directe. 

El Sexenni de Morella disposa de la distinció de festa d'interés turístic nacional.

També et pot interessar

stats