Els retards de Janssen, un nou entrebanc per als objectius de vacunació

Dels dos milions de dosis compromeses per a la Comunitat Valenciana fins a setembre, només n'han arribat de moment vora 100.000

Vial de la vacuna de Janssen
Vial de la vacuna de Janssen / Generalitat

La farmacèutica Janssen, filial de la nord-americana Johnson & Johnson, ha comunicat a la Comissió Europea que hi haurà retards en les entregues de la seua vacuna contra la Covid-19 compromeses per al segon trimestre, abans que acabe juny. Són 55 milions de dosis per als 27 països comunitaris, però de moment només n'ha arribat el 13%. Juny és, precisament, un mes clau per a la campanya d'immunització en què Espanya espera batre rècords en arribada i administració de vacunes per a assegurar l'objectiu de tindre el 70% de la població vacunada, és a dir, 33 milions, a l'agost.

Però els retards anunciats per Janssen, creador de l'única vacuna monodosi aprovada fins ara, posen en risc aquesta intenció. El seu antigen era fonamental per a agilitzar la vacunació de les persones entre 40 i 49 anys, el grup generacional més extens: a la Comunitat Valenciana suposa vora un 16% de la població, més de 851.000 persones. El govern espanyol ja ha autoritzat ampliar l'ús de Janssen per a vacunar aquest col·lectiu, que també podrà rebre injeccions de Pfizer i Moderna. AstraZeneca, el quart antigen autoritzat a la Unió Europea, està restringit a majors de 60 anys.

Fins ara, Espanya ha rebut 939.300 dosis de Janssen en lloc de l'1,6 milions que la farmacèutica hauria d'haver lliurat ja. Per a mitjan juny estava prevista l'arribada de 3,9 milions de dosis que ara tardaran més del que estava previst, a causa dels problemes de fabricació que comunica la farmacèutica.

La Conselleria de Sanitat Universal té previst començar a immunitzar la cohort entre 40 i 49 anys a partir del 17 de juny. Asseguren que el ritme de vacunació estarà lligat a l'arribada de les dosis i a les quantitats assignades pel Ministeri de Sanitat. Dels dos milions de dosis que Janssen s'ha compromés a lliurar a la Comunitat Valenciana fins al setembre, al tancament de maig se n'han rebut 100.100, segons l'últim balanç del Ministeri.

El govern espanyol no s'ha pronunciat de moment sobre els retards ni ha donat previsions d'entregues. Tenint en compte el que ha comunicat la companyia a la Unió Europea, les noves remeses podrien tardar diverses setmanes a arribar. L'executiu comunitari ha assenyalat, al respecte, que solament es tractarà d'un retard temporal i ha assegurat que s'espera que la farmacèutica complisca el contracte signat de dosis totals per a finals d'enguany.

També et pot interessar

stats