Així es restaura la vegetació del riu Palància

El procés és molt car i molt llarg, segons els experts

Els operaris treballen sobre la vora del riu Palància / À Punt NTC

La Confederació Hidrogràfica del Xúquer treballa des de fa mesos per a restaurar la vegetació de ribera del riu Palància, a Sogorb (Alt Palància). Una obra que es repeteix en diversos punts del territori de la conca fluvial. Afecta poc més d'un quilòmetre i és una obra cara, pel temps que costa i pels diners que s'hi han d'invertir. Tot amb un objectiu final: eliminar definitivament la canya.

La canya és una espècie invasora, de les més perilloses i nocives a escala mundial. Per això, la Confederació Hidrogràfica té, entre les seues competències, erradicar-la. Marc García, comissari d'Aigües de la Confedració, ha explicat com “aquestes obres són molt cares, econòmicament parlant, i molt cares des del punt de vista temporal. Perquè són obres que ens solen durar uns tres anys. Més o menys el quilòmetre d'obra ens ix per un milió d'euros” ha matisat.

El primer que es fa és arrancar la canya i després la maquinària pesant comença el procés de neteja. “Nosaltres el primer que fem és un desbrossament on eliminem tota la coberta vegetal superficial. A deu metres, a cada costat del riu, eliminem el rizoma, el triturem i el portem una mica més a l'interior, i el tenim tapat durant 18 mesos, per això dic que són obres molt llargues, almenys durant dos estius” ha detallat García. Segons declara, la lona funciona com un efecte d'hivernacle, de tal forma que s’aconsegueix esgotar el rizoma.

Aquesta és la fase en què es troba la intervenció, els operaris estan posant el geotèxtil a la zona pròxima a la làmina d'aigua. Aquesta obra podria ser perillosa si es fera al mateix temps en tots els quilòmetres de riu que hi ha a la conca del Xúquer.

“Fer tota la superfície del riu, primer pressupostàriament seria inviable, però és que des del punt de vista de la inundabilitat tampoc seria possible, perquè hem de garantir que es deixen alguns trams amb vegetació, encara que siga per a poder anar frenant els fluxos d'aigua” ha explicat García.

En els pròxims 18 mesos, l'última fase de l'actuació serà plantar la vegetació autòctona pròpia de les àrees fluvials.

També et pot interessar

stats