Els residus sanitaris perillosos s'acumulen als hospitals valencians

El personal sanitari denuncia que les empreses de gestió de residus no donen l'abast per a processar les deixalles infeccioses.

Contenidors amb residus sanitaris a l'Hospital Clínic de València
Contenidors amb residus sanitaris a l'Hospital Clínic de València / À Punt NTC

Amb la pandèmia s'ha desbordat la pressió hospitalària i s'ha duplicat la producció de residus sanitaris, cosa que ha provocat una saturació del sistema de recollida i de tractament d'aquest tipus de deixallesm, que s'acumulen als hospitals de tot el territori, segons han denunciat els sindicats CCOO i CGT. Des de la Conselleria de Sanitat Universal han admés el problema i han afirmat que treballen per a millorar la situació.

Els residus que genera la sanitat, anomenats residus de tipus 3, són considerats perillosos perquè poden ser infecciosos i contaminants. Per això requereixen una gestió i un tractament especials. Es tracta principalment de bates, mascaretes, guants i altres equips individuals, travessers, xeringues i agulles.

Des que el coronavirus va arribar a la Comunitat Valenciana el nombre de residus de tipus 3 s'ha duplicat, i ha passat dels 2 milions de quilos a l'any que es generaven fins ara, als 4 que s'han generat enguany. Aquests residus haurien d'estar en contenidors hermètics dins d'un magatzem de residus perillosos, però l'augment de la quantitat de deixalles ha saturat el sistema. No queden contenidors hermètics i les empreses encarregades de recollir-los i tractar-los no donen l'abast.

Açò ha generat que les deixalles s'acumulen als exteriors de l'hospital Clínic de València i del General d'Alacant, i també als soterranis del de Sant Joan, segons han denunciat els sindicats CGT i CCOO.

Segons ha explicat a À Punt Notícies Paco Tevar, de l'àrea de Sanitat de CCOO, la quantitat de residus que es generen a l’Hospital General d'Alacant és "abismal", perquè malgrat que continuen sent arreplegats, se'n generen més dels que es poden retirar. A més, com que no s’estan depositant en contenidors hermètics mentre esperen que els traslladen a l'única planta de gestió i tractament de residus d’aquest tipus que hi ha al País Valencià, es poden produir vessaments i contaminació a l'exterior.

Així mateix, la CGT ha denunciat en un comunicat de premsa que a l’Hospital Clínic de València els residus Covid-19 i d'altres pacients aïllats per malalties infeccioses "s'acumulen en la zona exterior al costat de les instal·lacions esportives de la Universitat de València". Segons el sindicat es tracta d'un "incompliment de la normativa vigent sobre residus contaminants" perquè l'empresa encarregada de retirar-los, Consensur, ha informat que no disposa de lloc per a emmagatzemar-los o destruir-los.

Sanitat admet el problema

Des de la Conselleria de Sanitat Universal han admés el problema. Segons Carmelina Pla, directora general d'Alta Tecnologia, Inversions i Infraestructures, s'ha ampliat el servei a través d'un contracte d'emergència. "S'ha augmentat al màxim la capacitat de l'empresa de recollida i se n'ha contractat una altra perquè li done suport", ha afirmat aquest dimarts.

També ha explicat que Sanitat està treballant de forma coordinada amb la direcció general de Medi Ambient per a habilitar nous espais logístics, i que estan estudiant "quines noves mesures cal implementar per a gestionar els residus encara més ràpidament".

Per la seua banda, la consellera de Sanitat Universal, Ana Barceló, ha explicat en roda de premsa que part de l’augment de la quantitat de residus es deu al fet que la gestió de les deixalles de les residències sota vigilància activa de control sanitari (66 aquest dimarts) passen a ser també competència de la conselleria.

A més, ha anunciat que “hui mateix” s’està procedint a la retirada dels residus acumulats tant a Hospital Clínic de València com al General d’Alacant, que es completarà els pròxims dies.

També et pot interessar

stats