Repunta el negoci il·legal de la producció de la marihuana a la Comunitat Valenciana

En els últims cinc anys Espanya, i sobretot la Comunitat Valenciana, s’han multiplicat les plantacions de cànnabis

Plantació interior de marihuana

Repunta el negoci il·legal de la producció de la marihuana a Espanya i a la Comunitat Valenciana. Hem passat de comprar aquesta droga a produir-la i exportar-la a la resta d'Europa, on aquesta activitat il·legal mou més de 30.000 milions d'euros cada any.

Espanya, i la Comunitat Valenciana en particular, s'han convertit en els últims cinc anys en l'hivernacle europeu i mundial de la marihuana. Un negoci que cada volta té més consumidors, i en què actuen cada vegada més organitzacions criminals. A la Unió Europea, les intervencions policials no deixen de pujar i no paren de créixer les incautacions, que es xifren en tones i tones.

En les dues últimes memòries de la Fiscalia Antidroga de València es destaca, a més, el preocupant augment de les plantacions en interior: d'una banda perquè es pot augmentar la producció, i d'altra, perquè es pot aconseguir un major grau de THC, el responsable de l'estat d'eufòria, que ha passat d'un màxim del 6 al 20%.

Canvis en els cultius

Abans es cultivava en naus industrials, explica a À Punt Notícies la policia nacional Maria Ángeles Carvajal, però ara els narcotraficants lloguen xalets de luxe per tal d’aprofitar-se de la seua seguretat i estar més protegits. Utilitzen els soterranis per a cultivar les plantes i transformen la resta de la casa per a poder mantindre les 24 hores del dia les condicions adequades de llum i humitat per al seu creixement.

Açò li va passar recentment a un veí de Castelló de la Plana, que, després de tres anys de tindre el seu xalet llogat, va descobrir que l’havien destrossat per a dedicar-lo enterament al cultiu d’aquesta planta.

Més operacions policials

Però no només puja la producció de marihuana, també s’accentua la pressió policial. Durant el 2020 les operacions dels agents contra les plantacions interiors han acabat amb centenars de persones detingudes, i en els mesos que duem de 2021, tant la Guàrdia Civil com la Policia Nacional han realitzat desenes d'intervencions en tota la comunitat.

Operacions policials de tràfic de cànnabis a la Comunitat Valenciana en els quatre primers mesos de 2021
Operacions policials de tràfic de cànnabis a la Comunitat Valenciana en els quatre primers mesos de 2021 / À Punt NTC

Segons les dades proporcionades per Carvajal, s’ha incautat un 500% més de cànnabis respecte de l’any passat i, en els últims quatre mesos, la Policia Nacional ha dut a terme unes 60 operacions que s’han saldat amb 137 persones detingudes i 30.000 plantes incautades.

Molta s’exporta a l’exterior

A més, tota aquesta enorme quantitat de cànnabis no és només per a consum espanyol, sinó que es cultiva també per a exportar. El quilo que a Espanya pot vendre’s a uns 1.200 euros, pot arribar fins als 9.000 al Regne Unit, per exemple.

De fet, en l'operació Mocy de la Guàrdia Civil i la policia polonesa, a Sagunt, es van investigar 104 persones que traslladaven la droga a Alemanya i als Països Baixos.

També et pot interessar

stats