Repunt d'hospitalitzacions per covid i grip a les portes de Nadal

Les primeres aglomeracions amb el pont festiu de desembre provoquen un augment de la transmissió dels virus respiratoris entre la població

Un home hospitalitzat per covid / À Punt NTC

Ha sigut quasi automàtic: després de les primeres aglomeracions al carrer durant el pont de la Constitució i la Puríssima i amb la baixada brusca de temperatures posterior, la transmissió dels virus respiratoris ha començat a incrementar-se. Són les condicions perfectes per a noves variants circulants. Així, es repeteix l'escenari dels tres últims anys a les portes de Nadal, amb la preocupació habitual per l'impacte de la covid i la grip sobretot en els grups més vulnerables de la societat: els majors de 80 anys i les criatures més menudes.

L'últim informe del Sistema de Vigilància d'Infecció Respiratòria Aguda (Sivira), corresponent a la setmana entre el 4 i el 10 de desembre, deixa entreveure una certa estabilitat en la transmissió del SARS-CoV-2, mentre que pugen els positius per grip i bronquiolitis —causada aquesta última pel virus sincicial (VRS)—. A la Comunitat Valenciana, la incidència actual de virus respiratoris és de 811,3 casos per cada 100.000 habitants, una taxa que s'ha reduït lleugerament. En la darrera setmana, el percentatge de casos positius de covid-19 i de grip van caure a l'11% i al 3% respectivament, mentre que en el VRS s'observa un lleuger ascens de quatre dècimes, fins al 3,7%.

El repunt no es reflecteix només en les dades oficials elaborades per l'Institut de Salut Carlos III, sinó que també s'ha fet notar a les farmàcies, que han vist disparar-se la demanda de proves autodiagnòstiques. "Podem fer perfectament seixanta tests d'antígens cada dia", assenyala a À Punt NTC Bita Raji, tècnica auxiliar de farmàcia.

Com sempre, el que més alerta a les autoritats sanitàries és l'evolució de les hospitalitzacions, que han experimentat una tendència a l'alça perquè els virus continuen acarnissant-se amb les persones de més risc. "La gent es mor igual de grip que de covid", recorda l'epidemiòleg de Fisabio Voro Peiró. Les noves variants, explica, no revesteixen de més gravetat que les ja conegudes, però no s'ha d'abaixar la guàrdia perquè la capacitat que tenen de contagiar creix cada vegada més amb les mutacions del virus, que poden eludir més fàcilment la protecció de les vacunes. El darrer balanç del Sivira apunta que ara mateix els ingressos hospitalaris per covid-19, amb una taxa d'1,8 casos per cada 100.000 habitants, són lleument superiors als que provoca la grip (1,4), encara que ambdues han augmentat en les dues últimes setmanes principalment per afeccions en persones majors.

Les recomanacions de les veus especialistes per a les setmanes vinents són les típiques en aquestes dates: aplicar les mesures protecció des dels primers signes de malaltia i generalitzar-les per a tots els virus respiratoris, no només amb la covid. "La gent que tinga símptomes ha de portar mascareta i no ajuntar-se amb persones d'especial risc", remarca Peiró. Així doncs, mascareta, ventilació i higiene són les tres claus que tot el món ha de tindre al cap per a gaudir de les vacances de Nadal sense ensurts.

També et pot interessar

stats