Renfe confia a recuperar 34 milions de viatgers l'any que ve, després de no aconseguir-ho el 2022

L’empresa pública ha començat a negociar amb els sindicats per a evitar la vaga convocada per al 28 d'octubre

Renfe ha recuperat algunes freqüències un mes després del robatori de Massalfassar
Imatge d'arxiu d'un tren de Rodalies de València / À Punt NTC

El president de Renfe, Isaías Táboas, preveu que l’empresa pública recupere 34 milions i mig de viatgers el 2023, xifra que no aconsegueix des que va esclatar la pandèmia. A més, espera que aquesta recuperació vinga acompanyada de 98 milions d’euros de benefici abans d’impostos i un resultat brut d’explotació de 555 milions d’euros.

Així ho ha manifestat durant una intervenció en una comissió del Congrés dels Diputats, on ha explicat les principals partides pressupostàries de l'empresa.

Táboas ha assenyalat als efectes de la pandèmia, als canvis d’hàbits en els desplaçaments laborals, el teletreball i l’entrada de l’empresa de la competència, Ouigo, com algunes de les causes que no li han permés assolir aquest objectiu.

Els ingressos totals pressupostats ascendeixen a 4.622 milions d'euros, un 9,6% més respecte a la previsió de tancament del 2022. La major part correspon a la venda de títols de transport de viatgers i mercaderies, si bé el preu de l'energia ha augmentat i concentra el 20% dels costos d'explotació, en contrast amb el 7% que suposava el 2019.

Per al 2023, Renfe preveu una inversió de 763 milions d'euros, on la partida més important correspon a la compra i millora del material rodant actual (568 milions), que suposen tres quartes parts del pressupost d'inversió.

Negociació amb els sindicats

Durant la intervenció, Táboas ha anunciat que l'empresa ha començat les conversacions amb els sindicats, després de les últimes mesures aprovades pel govern que li permetran augmentar la massa salarial per damunt del 2%.

Les negociacions continuaran la setmana vinent i el president de Renfe espera que es trobe una solució. Mentrestant, els sindicats han convocat una vaga de tres dies per al 28 d'octubre, i el 7 i l'11 de novembre.

També et pot interessar

stats