Renfe assegura que compleix l'ús del valencià

El govern espanyol defén al Senat que l'operador ha reiterat les indicacions sobre la cooficialitat a la plantilla, després del cas d'un home que va perdre un tren a Gandia per demanar el bitllet en valencià

Un tren de rodalies
Un tren de rodalies en una imatge d'arxiu / À Punt NTC

El govern espanyol assegura que Renfe "compleix la legislació aplicable en matèria de llengües cooficials" i qualifica de "fet puntual" el cas d'un viatger que va denunciar haver perdut un tren perquè li impediren comunicar-se en valencià per a comprar un bitllet a l'estació de Gandia (Safor) el passat 24 d'agost. En una resposta parlamentària al senador de Compromís Carles Mulet, l'administració defén que la línia "utilitza amb caràcter general" el valencià juntament amb el castellà a la Comunitat Valenciana i informa que, en el cas denunciat, "s'han reiterat les indicacions als empleats respecte a l'ús del valencià".

Les explicacions no han satisfet Mulet, que lamenta que no es concreten mesures per a evitar la reiteració d'aquests casos, que considera exemples de valencianofòbia. El senador recorda que el ferroviari és "un servei públic, i la gent valencianoparlant té tot el dret a usar la seua llengua per a poder demanar els bitllets (no va exigir que se li contestara en valencià, sinó simplement que li vengueren els bitllets)".

Compromís adverteix d'un cas similar fa cinc dies a Castelló de la Plana i un altre que es va conéixer fa un parell de setmanes a Xàtiva, el qual va acabar davant el Defensor del Poble.

El senador de Compromís Carles Mulet en una imatge d'arxiu
El senador de Compromís Carles Mulet en una imatge d'arxiu / Europa Press

També et pot interessar

stats