Els Reis d’Orient, uns mags que segles després es van batejar com Melcior, Gaspar i Baltasar

A partir del 1492, amb l’arribada de Colom a Amèrica, es va qüestionar si els reis haurien de ser quatre

Els Reis d’Orient, uns mags que segles després es van batejar com Melcior, Gaspar i Baltasar / À Punt NTC

La primera vegada en la història que es parla dels estimats visitants d'Orient no és com a reis, sinó com a mags. Tardaran segles a ser batejats com els coneixem hui, Melcior, Gaspar i Baltasar. I una curiositat més, cadascun representava el món conegut, Europa, Àsia i Àfrica, però amb el descobriment d'Amèrica es va plantejar que haurien de ser quatre.

En una imatge del mosaic de Ravenna, es pot veure com van sense corona. “Parlem d’astrònoms, de savis, persones que anaven mirant al cel buscant les estreles per a trobar el sentit de la vida”, explica Edgar Esteve, membre de la comissió litúrgica de l’arquebisbat de València. 

L’evangeli de Sant Mateu, l’únic que parla dels mags, no precisa els noms ni que en foren tres. S’ha d’esperar fins al segle XI, perquè un dels tres reis comence a ser representat amb la pell negra. A més, cadascun s’identifica amb una edat i un món conegut: Melcior representa l’ancianitat i Europa, Gaspar és la mitjana edat i Àsia, mentre que Baltasar és Àfrica i està representat sempre per un xic jove. 

A partir del 1492, amb l’arribada de Colom a Amèrica, es qüestiona si els reis haurien de ser quatre. Des de les catacumbes fins a l’era feminista la iconografia continua adaptant-se als nous temps.

També et pot interessar

stats