El rei emèrit vol traslladar la residència fiscal als Emirats i no tributar a Espanya

Joan Carles deixarà de ser contribuent a Hisenda i ja no presentarà la declaració de la renda de 2022

Joan Carles, durant la visita a Sanxenxo en maig de 2022
Joan Carles, durant la visita a Sanxenxo en maig de 2022 / Álvaro Ballesteros (Europa Press)

El rei emèrit, Joan Carles I d'Espanya, planeja traslladar la residència fiscal a la Unió dels Emirats Àrabs, país on es va instal·lar l'agost de 2020, després que esclatara l'escàndol relacionat amb la fortuna opaca que amagava de la Hisenda espanyola. Des d'aleshores ha viscut a la ciutat d'Abu Dhabi, que en març de 2022 va convertir en residència permanent. Segons ha avançat aquest divendres el diari El Mundo, el monarca ja ha iniciat els tràmits administratius pertinents per a no haver de presentar enguany la declaració de l'impost sobre la renda de les persones físiques de 2022.

D'aquesta manera, notificarà a Hisenda que "el nucli principal o la base de les seues activitats o interessos econòmics" ja no radica a Espanya i, per tant, fixarà la residència fiscal als Emirats. En realitat, Joan Carles de Borbó ja no compleix el requisit d'haver estat durant més de 183 dies en territori espanyol per a ser considerat com a resident fiscal.

Des que es va mudar a Abu Dhabi, el monarca només ha tornat a Espanya durant la breu visita de cinc dies que va protagonitzar a finals de maig de 2022. El que fora rei d'Espanya durant quasi quatre dècades havia notificat a Felip VI per carta dos mesos abans, al març, que s'instal·lava de manera fixa al país del golf. Després que la Fiscalia General de l'Estat tancara les investigacions obertes sobre la seua fortuna, l'emèrit va fer saber al seu fill que havia decidit continuar "residint de manera permanent i estable a Abu Dhabi", on havia "trobat tranquil·litat".

Prèviament, l'antic monarca també havia procedit a saldar els comptes pendents amb Hisenda, mitjançant dues regularitzacions fiscals. La primera, el 9 de desembre de 2020, va ser de 678.000 euros i estava relacionada amb l'ús de targetes bancàries amb fons opacs de l'empresari mexicà Allen Sanginés-Krause, un dels tres assumptes pels quals l'investigava la justícia. A continuació, el 25 de febrer de 2021, en va dur a terme una segona de quasi 4,4 milions d'euros per rendes no declarades durant diversos exercicis que sumen més de 8 milions d'euros vinculades amb viatges i serveis a costa de la Fundació Zagatka, a càrrec del seu cosí Álvaro d'Orleans-Borbó.

El rei Felip VI va retirar a Joan Carles l'assignació com a membre de la Família Reial espanyola el març de 2020, després que eixira a la llum que l'Aràbia Saudita li havia "regalat" cent milions de dòlars.

També et pot interessar

stats