El Regne Unit s'obri a excloure Canàries i Balears de les restriccions al turisme però no la Comunitat Valenciana

L'ambaixador britànic a Espanya afirma que les autonomies peninsulars s'han de valorar en conjunt per la "fluïdesa" entre comunitats, tot i que la incidència del virus en l'arxipèlag canari és quasi vint punts superior a la Comunitat Valenciana

Platja de Llevant de Benidorm
Platja de Llevant a Benidorm / Morell (Efe)

L'ambaixador del Regne Unit a Espanya, Hugh Elliott, manté que no és possible fer una distinció de tracte per a la Comunitat Valenciana en el semàfor del turisme britànic, com sí que s'estudia per a les illes Balears o les Canàries, a causa de la "fluïdesa" que hi ha entre les comunitats en l'Espanya peninsular. El diplomàtic ha assegurat que entén la "frustració" d'aquells territoris, com el valencià, que han fet "molt bona tasca" en la gestió de la pandèmia per a arribar a una situació epidemiològica favorable i que tot i això no podran rebre turistes britànics a l'estiu per les restriccions que imposa el Regne Unit.

El govern del país britànic manté Espanya en color groc, el nivell intermedi, del semàfor Covid-19 que determina la seguretat de les destinacions turístiques. Això suposa, en la pràctica, que els turistes del Regne Unit poden viatjar sense condicionants a l'anada, però en tornar a casa han de fer deu dies de quarantena i presentar dues proves que acrediten un resultat negatiu en coronavirus, fet que pot desincentivar a molts.

Tot i la negativa a la petició de la Comunitat Valenciana que es valore el territori com a regió independent a l'hora de determinar el risc existent de coronavirus, l'executiu britànic es resisteix que entre en el nivell verd del semàfor fins que no ho estiga tota l'Espanya peninsular.

Una excepció, en canvi, que sí que contempla per als arxipèlags de Balears i Canàries, segons ha reconegut l'ambaixador en una entrevista a Europa Press Televisió. La qüestió s'estudiarà "en principi" en la pròxima revisió del semàfor Covid-19, dins de tres setmanes. Elliot ha indicat que el govern britànic atendrà la sol·licitud dels governs, tant d'Espanya com dels dos arxipèlags, per a catalogar les illes per separat, però que "en la pràctica caldrà veure la situació sobre el terreny amb els científics".

L'ambaixador ha recalcat que, de moment, només s'està aplicant el semàfor per països, però que s'han obert a estudiar les Canàries i les Balears per separat a causa de "la seua situació geogràfica" i per tindre "vols directes al Regne Unit". Aquest dimarts l'arxipèlag balear avançava la Comunitat Valenciana com l'autonomia amb menys incidència del virus de tot el país: 39,78 casos per cada 100.000 habitants. En l'última actualització del Ministeri de Sanitat, el territori valencià presenta 39,9 positius per cada 100.000 habitants, quasi tres vegades menys que el conjunt de l'Estat, i ha sigut durant dos mesos l'autonomia amb la incidència més baixa. Les Canàries tenen un 68,66 d'incidència acumulada, quasi vint punts més que la Comunitat Valenciana.

Així, ha subratllat que a l'Espanya peninsular la situació "és diferent", perquè hi ha un "moviment molt fluid" entre comunitats sense que s'hi puguen establir controls. Per això, defensa que s'ha d'estudiar a la península "en conjunt".

També et pot interessar

stats