El rector de la UPV veu imminent l'acord del conveni col·lectiu del personal laboral de les universitats

Capilla considera "encertada" la proposta del pla de finançament universitari de la Generalitat perquè té en compte la docència, però també la investigació i la transferència del coneixement

El rector de l'UPV, José Capilla, en 'Les notícies del matí' / À Punt NTC

L'acord per al nou conveni col·lectiu del personal laboral de les universitats valencianes és imminent. Així ho ha avançat a Les notícies del matí el rector de la Universitat Politècnica de València, José Capilla. Segons ha dit, hi ha una reunió clau aquest dilluns, i es podria firmar aquesta setmana.

"Esperem que aquesta setmana es desbloquege el tema de la firma del conveni col·lectiu del personal laboral de les universitats valencianes". Segons ha indicat Capilla, aquest conveni permetria millorar les condicions del professorat associat i ha destacat que resoldria el tema de reconéixer les antiguitats i algunes altres qüestions".

D'altra banda, el rector de la Universitat Politènica considera "encertada" la proposta del pla plurianual de finançament universitari que la Generalitat té previst aprovar abans de març, sempre que es "complisca íntegrament" el finançament compromés.

"Té una solvència tècnica important de l'Ivie i és moderna per a avaluar el que hui s'espera de la universitat, que és la docència, però també la investigació i la transferència del coneixement", ha dit.

Capilla ha explicat que un professor dedica un terç del seu temps a la investigació i un catedràtic, la meitat i això s'ha de tindre en compte en el finançament. "L'Ivie planteja que un 70% del pressupost vaja a la docència i un 30% vaja a investigació i transferència i la UPV planteja que una divisió del 60% i el 40% seria més ajustada a la realitat".

Un pla per a abordar el relleu generacional

A més del finançament, un altre problema és el relleu generacional en la plantilla de la Politècnica, on en els pròxims 10 anys es jubilarà el 30% de la plantilla. "És un problema greu que afecta totes les universitats espanyoles, on l'edat mitjana és de 56 anys, que és moltíssim. En tres o quatre anys es jubilaran pràcticament tots els catedràtics i fa falta un relleu".

Així, ha avançat que estan elaborant el pla Planter, que tindrà dues vies d'entrada de professorat, "una més júnior" per a agafar els millors doctorants i estudiants, i una altra via per a l'entrada de "professorat sènior". Esperen tindre aprovat el pla aquest semestre i "plantejar a poc a pop la renovació de la plantilla".

El relleu generacional és un problema greu que afecta a totes la universitats espanyoles, on l'edat mitjana és de 56 anys, que és moltíssim. En tres o quatre anys es jubilaran pràcticament tots els catedràtics i fa falta un relleu

Vaga del personal informàtic i dels professors associats

Pel que fa a la plantilla, hi ha dos sectors a la Politècnica que estan de vaga indefinida. Per una banda, el personal informàtic que reclama una homologació salarial amb la resta d’universitats. Capilla ha indicat que són 170 persones, que representen el 3% de la plantilla. "Reprendrem les negociacions, però cal estudiar el problema de fons abordant la reorganització del treball, però les reivindicacions econòmiques en aquest escenari no es poden assumir".

Un altre sector que està de vaga indefinida és el del professorat associat, que també reclama millores de les condicions laborals. El rector de la UPV ha assenyalat que es tracta d'una vaga nacional i el problema és que és un col·lectiu "divers, heterogeni i amb perfils diferents".

D'una banda, ha assenyalat que estan els professionals que treballen en l'empresa, que "tant de bo poguérem reconéixer-los millor" i, per un altre, hi ha un altre col·lectiu més bolcat a l'activitat acadèmica, que vol trobar "alguna porta d'entrada" a la universitat. "El professorat associat és un col·lectiu que fa un paper impressionant i cal tractar-lo com es mereix, però la situació econòmica és la que és i el marc legal també".

Futur parc tecnològic al campus d'Alcoi i nous estudis per al sector del tèxtil

La UPV està ubicada a València, i també a Gandia i a Alcoi. Quant al campus d'Alcoi, el rector ha avançat que estan en negociacions amb la Generalitat per a la cessió d'un antic edifici on instal·lar els laboratoris del futur parc tecnològic. També ha informat de nous títols, com la recuperació d'enginyer tèxtil que es plantejarà amb una doble titulació amb enginyeria química, enfocat a les empreses del sector tèxtil de la zona. A més un altre projecte és un nou màster en matemàtica computacional que seria totalment en línia.

També et pot interessar

stats