La recollida de residus en Falles puja un 1,6% respecte al 2022 a València

Ha crescut la separació selectiva, sobretot la de restes orgàniques

El vicealcalde i regidor d'Ecologia Urbana, Sergi Campillo, durant la roda de premsa
El vicealcalde i regidor d'Ecologia Urbana, Sergi Campillo, durant la roda de premsa / Ajuntament de València (Europa Press)

A València, entre els dies 12 i 20 de març, s’ha recollit un 1,6% de residus més respecte a 2022, encara que s'ha reduït un 3,6% respecte a 2019, les Falles prepandèmia. Així mateix, des de llavors s'ha registrat una millora "notable" de la separació selectiva.

Així ho ha assenyalat aquest dimarts el vicealcalde i regidor d'Ecologia Urbana, Sergi Campillo, en el balanç de l'operatiu de recollida de residus i neteja de l'espai públic durant les Falles de 2023.

Campillo ha subratllat que les xifres rècord de turisme, participació ciutadana i ocupació hotelera registrades no s'han traduït en les dades de recollida de residus. No obstant això, ha fet una crida a reflexionar amb serenitat i diàleg amb el món faller sobre el model de festes que volem per a la ciutat. A més, ha defensat amb rotunditat la necessitat d'implantar una taxa turística a partir de l'any 2024 perquè les persones visitants contribuïsquen en el finançament dels serveis públics que prestem des de l'administració municipal.

Campillo ha ressaltat que l'índex de separació de residus ha augmentat a conseqüència del desplegament de contenidors de recollida selectiva per tota la ciutat, especialment de la de matèria orgànica. Així mateix, ha comentat que si bé l'increment és lleuger respecte al 2022, pràcticament s'ha duplicat des de 2019, passant d'un percentatge del 15% al 29% sobre el total de residus.

Concretament, la recollida de matèria orgànica (contenidor marró) ha augmentat un 8% respecte al 2022, presentant un creixement del 200% respecte al 2019, és a dir, tres vegades superior, mentre que la recollida d'envasos lleugers (contenidor groc) i de paper-cartó (contenidor blau) presenten una disminució del 3% i del 4%, respecte al 2022. Així i tot, és un 70% superior a les dades registrades el 2019. La recollida de vidre (contenidor verd) ha augmentat un 16% respecte al 2022, amb un increment del 27% respecte al 2019.

Quant a la recollida de residus no selectius o resta (contenidor gris), ha augmentat un 1% respecte al 2022, i ha presentat una disminució del 19% respecte al 2019, com a efecte directe de l’augment de la separació d'orgànica, que fa disminuir els residus en el contenidor de restes (gris).

Finalment, s'ha referit a la quantitat de cendres recollides la Nit de la Cremà, que ha sigut de 2.290.300 quilos, la qual cosa suposa un 14,57% menys que el 2022 pel fet que l'any passat, la cremà es va veure molt afectada per un procés de pluges, que incrementen el pes de les cendres. Campillo ha felicitat tots els treballadors i treballadores dels serveis de neteja "pel seu treball ingent, dia i nit, i la seua magnífica labor".

Així mateix, ha agraït la col·laboració de les comissions falleres, i ha destacat les campanyes de sensibilització, com "Ara pots apujar el reciclatge" —que anima la població a separar els envasos lleugers de la resta de residus amb l'estímul d'un sorteig de cinc bicicletes i en què han participat 2.984 persones més que en 2022—; la campanya Punts Verds, d'informació a la ciutadania sobre la separació selectiva de residus; o els tallers dirigits a les comissions falleres "Encén la flama verda" i "Art a la falla".

Model de festa i taxa turística

Campillo ha aprofitat la roda de premsa per a demanar "serenitat” a l'hora d'analitzar quin model de festes es vol i a l'hora de plantejar un debat sobre el futur de les Falles i no "fer una anàlisi en calent". "Hem de fer una reflexió, però en general; no sols sobre les Falles, sinó sobre el model d'oci que tenim, sobre el consum d'alcohol, com a societat", ha argumentat Campillo, qui ha destacat la "magnífica” recuperació de la ciutat, especialment del sector de l'hostaleria.

Així, ha apuntat la necessitat de replantejar l'organització de les revetles per la ciutat, i ha citat la proposta feta en el seu moment pel programa Germanor, per a concentrar la celebració d'aquestes convocatòries.

Finalment, ha subratllat la “necessitat” que València implemente la taxa turística de cara a 2024, perquè cada visitant, “igual que a tot Europa, a Balears o a Catalunya”, deposite uns dos o tres euros per nit “per a contribuir al manteniment dels serveis públics de la ciutat". "És necessari que les persones visitants siguen conscients també del seu impacte en la seguretat, en el medi ambient, en la neteja i en tots els serveis públics que ofereix la ciutat", ha conclòs.

També et pot interessar

stats